Podľa Rusov za zostrelenie MH17 môžu Ukrajinci alebo Američania

Štyria z piatich Rusov sú naďalej presvedčení, že Ukrajinci zavinili tragédiu malajzijského boeingu, ktorý sa pred rokom s takmer tromi stovkami ľudí na palube zrútil na východe Ukrajiny. Len dve percentá opýtaných podľa prieskumu nezávislého strediska Levada pripúšťajú vinu Ruska.

27.07.2015 10:29
debata (385)

Zodpovednosť za smrť ľudí na palube civilného stroja podľa 44 percent opýtaných nesú ukrajinskí vojaci. Len trochu menej Rusov, 41 percent, považuje za vinníka ukrajinskú vládu. 17 percent opýtaných zodpovednosť pripísala Spojeným štátom. Rusko obvinili len dve percentá účastníkov prieskumu, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Návrh vytvoriť osobitný tribunál pre potrestanie vinníkov podporilo 47 percent opýtaných, necelá pätina sa vyjadrila záporne, zostávajúca tretina sa nevyjadrila. Bezpečnostná rada OSN by o návrhu Malajzie na vytvorenie tribunálu mohla hlasovať v stredu.

Rusko, ktoré disponuje právom veta, ale návrh opakovane kritizovalo ako predčasný a kontraproduktívny, pretože vyšetrovanie sa ešte neskončilo. Správa holandských vyšetrovateľov, ktorým prípad bol zverený vzhľadom k občianstvu väčšiny obetí, sa čaká v októbri.

Lietadlo Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines z letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo na separatistami ovládanom území Donbasu na východe Ukrajiny vlani 17. júla. Zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Ukrajina a jej západní spojenci sú presvedčení, že malajzijské lietadlo zasiahla raketa Buk odpálená z územia ovládaného proruskými separatistami. Rusko naopak tvrdí, že raketu odpálila ukrajinská armáda, prípadne že malajzijský stroj zasiahla raketa vzduch-vzduch vystrelená z ukrajinského bojového lietadla.

385 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Rusko #zostrelenie lietadla #MH17