Republikán Huckabee prirovnal dohodu s Iránom k ​​holokaustu

Republikánsky kandidát na funkciu amerického prezidenta Mike Huckabee ostro odsúdil dohodu Spojených štátov a ďalších svetových mocností s Iránom o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie hospodárskych sankcií.

27.07.2015 10:56
Mike Huckabee, Huckabee, guvernér, republikán,... Foto: ,
Mike Huckabee.
debata (12)

S očividnou narážkou na holokaust Huckabee vyhlásil, že prezident Barack Obama touto dohodou vedie Izraelčanov „ku dverám kremačnej pece“, napísala agentúra Reuters.

„Zahraničná politika tohto prezidenta je najnezodpovednejšou v americkej histórii,“ povedal Huckabee v sobotňajšom rozhovore s konzervatívnym spravodajským serverom Breitbart News Saturday. „Je nesmierne naivné, že dôveruje Iráncom. Týmto konaním vedie Izraelčanov k dverám pece,“ dodal.

Huckabee tým odkazoval na vyhladzovacie koncentračné tábory, v ktorých nacisti počas druhej svetovej vojny zabili milióny Židov a ďalších väzňov, uviedla agentúra Reuters. „Táto iránska dohoda je tá najidiotickejšia vec. Mali by ju odmietnuť demokrati aj republikáni v Kongrese aj všetci Američania,“ podotkol Huckabee.

Predsedníčka Demokratického národného výboru Debbie Wassermanová-Schultzová v nedeľu vyzvala bývalého guvernéra Arkansasu Huckabeeho, aby sa za svoje vyjadrenie ospravedlnil. Jeho rétorika „nemá v americkej politike miesto“, povedala Wassermanová-Schultzová.

„Arogantné porovnanie s holokaustom je neprijateľné. Mike Huckabee sa musí ospravedlniť židovskej komunite a americkému ľudu za toto bezohľadné vyhlásenie,“ dodala. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil dohodu mocností s Iránom zo 14. júla za hrozbu pre samu existenciu Izraela a vyzval amerických zákonodarcov, aby ju odmietli.

Nesúhlas s dohodou vyjadrilo aj mnoho ďalších amerických republikánov. Huckabee sa usiluje o republikánsku nomináciu pre voľby amerického prezidenta, ktoré sa uskutočnia v novembri 2016. V najnovšom prieskume verejnej mienky televízie CNN z nedele figuroval medzi 16 republikánskymi kandidátmi na siedmom mieste s päťpercentnou podporou.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #holokaust #republikán #dohoda o jadrovom programe #huckabee