Ukrajina: Hrozí zastavenie humanitárnych dodávok do Donbasu

Ukrajinský oligarcha Rinat Achmetov varoval, že v najbližších dňoch ukončí dodávky humanitárnej pomoci do povstalcami ovládaného Donbasu. Urobí tak v prípade, ak budú proruskí vzbúrenci naďalej blokovať jeho konvoje, oznámila v pondelok agentúra AP.

27.07.2015 12:30
debata (86)

Najbohatší Ukrajinec Achmetov je najväčším dodávateľom pomoci do oblastí východnej Ukrajiny, kontrolovaných proruskými separatistami­.Achmetovova charitatívna organizácia vyhlásila, že povstalci už desať dní blokujú jej konvoje. Ak bude blokáda pokračovať, organizácia v stredu uzavrie svoje distribučné centrá na východe krajiny.

Ukrajinská vláda v Kyjeve vlani zastavila vyplácanie dôchodkov a sociálnych podpôr pre obyvateľov častí Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré ovládajú separatisti. Mnohí tamojší dôchodcovia a sociálne znevýhodnení obyvatelia sú preto prakticky úplne odkázaní na dodávky pomoci od Achmetova.

Medzinárodné humanitárne organizácie totiž vzhľadom na komplikácie pri prekračovaní frontovej línie doručujú dodávky pomoci do Donbasu len s veľkými ťažkosťami. Neutíchajúce boje medzi separatistami a armádou na východnej Ukrajine si od vlaňajšieho apríla vyžiadali už viac než 6400 obetí na životoch.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #humanitárna pomoc #blokáda #kríza na Ukrajine #humanitárny konvoj