Britský súd definitívne zrušil výsluch podozrivého z Litvinenkovej vraždy

Britský sudca Robert Owen, ktorý vedie nové vyšetrovanie vraždy bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka, sa rozhodol definitívne zrušiť výsluch jedného z dvoch ruských občanov, ktorí sú z vraždy svojho krajana podozriví.

28.07.2015 12:34
debata (17)

Na svojom ruskojazyčnom webe o tom v utorok informoval spravodajský server BBC. Litvinenka otrávili na jeseň roku 2006 v Londýne.

V pondelok sudca rozhodol, že práve utorok bude krajným termínom pre diaľkový výsluch Dmitrija Kovtuna, ten sa do stanoveného termínu s londýnskym súdom nespojil. Vypovedať mal podľa predchádzajúcej dohody prostredníctvom videomostu z Ruska.

„Kovtun mal dosť času, aby prekonal všetky prekážky a výsluchu sa zúčastnil,“ uviedol sudca. Rozhodol sa do spisu zahrnúť Kovtunove písomné pripomienky, hoci si Kovtun neprial ich zverejniť. Kovtun tvrdil, že má dôkazy o svojej nevine, ale nakoniec si výsluch na diaľku pred britskými vyšetrovateľmi rozmyslel. Vraj sa mu nepodarilo získať od ruských úradov súhlas, aby vypovedal.

Podľa britských úradov existujú dôkazy, že Kovtun a ďalší bývalý ruský agent Andrej Lugovoj otrávili kritika Kremľa Litvinenka izotopom rádioaktívneho polónia 210. Látku mu primiešali do čaju počas stretnutia, ktoré sa na jeseň roku 2006 konalo v jednom z londýnskych hotelov.

Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr začal kritizovať vedenie svojej krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6. Pred svojou smrťou Litvinenko obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že ho nechal zabiť. Kremeľ vždy popieral, že by bol do prípadu zapletený, rovnako ako Lugovoj a Kovtun, ktorých Rusko odmietlo vydať.

Kovtun sa spočiatku odmietal vyšetrovania v Británii zúčastniť, ale v marci vyjadril ochotu sa na objasnení Litvinenkovej smrti podieľať. Minulý týždeň sa Kovtun spojil s vyšetrovateľmi a tvrdil, že dostal od právnikov radu zachovať mlčanie vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu v Rusku. Ak by vypovedal bez dovolenia ruských úradov, mohol by sa dopustiť trestného činu.

Vyšetrujúci sudca v pondelok uviedol, že Kovtunove počínanie budí veľmi vážne podozrenie, že sa pokúša manipulovať situáciou. Litvinenkov prípad viedol k diplomatickej roztržke medzi Londýnom a Moskvou a vzťahy oboch krajín komplikuje dodnes. Súčasné vyšetrovanie prípadu začalo tento rok v januári, keď vláda schválila žiadosť Litvinenkovej vdovy, a trvať by malo do konca tohto roka.

Prvé neverejné vyšetrovanie pred deviatimi rokmi sa nemohlo zaoberať utajovanými dôkazmi spojenými s možnou úlohou Ruska pri zabití agenta. Práve tieto informácie sú podľa vdovy Mariny Litvinenkovej kľúčové k odhaleniu pravdy.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda #výsluch #Alexander Litvinenko #podozrivý