Jean-Marie Le Pen znova zvíťazil na súde v spore s dcérou

Francúzsky odvolací súd potvrdil v utorok rozhodnutie o zrušení vnútrostraníckej online ankety o zmene stanov ultrapravicovej strany Národný front (FN) organizovanej jej líderkou Marie Le Penovou.

28.07.2015 19:22
Marine Le Penová, Jean–Marie Le Pen Foto: ,
Marine Le Penová a Jean–Marie Le Pen na archívnej snímke z obdobia, keď ešte boli verní politickí spojenci.
debata (5)

Touto aktivitou sa predsedníčka snažila ukončiť vplyv svojho otca a exlídra FN Jeana-Marieho Le Pena v strane.

Súd na parížskom predmestí Versailles rozhodol, že hlasovanie členov strany, v rámci ktorého mala byť zrušená funkcia čestného predsedu, ktorým je od roku 2011 Jean-Marie Le Pen, znamená porušenie stanov FN.

Ide už tretie súdne víťazstvo v tomto mesiaci pre Jeana-Marieho Le Pena, spoluzakladateľa Národného frontu a bývalého francúzskeho prezidentského kandidáta, na druhej strane ide zároveň o ďalšiu porážku pre jeho dcéru a súperku Marie Le Penovú.

Súd v Nanterre neďaleko Paríža už začiatkom júla – dva dni pred ukončením spornej ankety o zmene stanov – nariadil okamžité zastavenie tejto akcie. Šesť dní pred týmto rozhodnutím zasa francúzska justícia zrušila pozastavenie členstva Jeana-Marieho Le Pena v Národnom fronte.

Kríza v Národnom fronte prepukla v apríli, keď Le Pen zopakoval svoje predchádzajúce výroky. Tvrdil, že nacistické plynové komory sú len detailom v dejinách, a obhajoval režim maršala Philippa Pétaina, ktorý počas druhej svetovej vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Marie Le Pen