Chaos v Calaise: Každú noc sa tisícky utečencov snažia dostať do Británie

Francúzske bezpečnostné sily zaznamenali v noci na stredu v prístavnom meste Calais najmenej 1 500 pokusov o vniknutie do tunelu, ktorý pod Lamanšským prielivom spája Francúzsko s Veľkou Britániou.

29.07.2015 12:59
Eurotunnel, Calais, Lamanšský prieliv Foto: ,
Utečenci sa snažia skryť v kamiónoch, ktoré prevážajú vlaky tunelom nad Lamanšským prielivom.
debata (10)

Jeden zo sudánskych uchádzačov o azyl v Británii sa pritom zabil, keď sa snažil dostať na kamión. Ide o deviatu obeť od začiatku júna. Podľa spoločnosti Eurotunnel sa od januára pokúsilo takto dostať do Anglicka takmer 40-tisíc osôb.

Pri podmorskom tuneli na francúzskej strane sa v noci stretlo 500 až 1000 prisťaho­valcov, niektorých z nich nakoniec polícia zatkla. Každý z prítomných sa cez noc pokúšal dostať do Veľkej Británie aj dvakrát. V noci na utorok zaznamenali asi dvetisíc pokusov, čo bolo najviac za posledných šesť týždňov.

Pokusy o prechod sú každodennou záležitosťou

„Je to veľmi znepokojujúce. Úzko spolupracujeme s Francúzskom,“ povedal britský premiér David Cameron. Počas súčasnej návštevy Singapuru dodal, že ministerka vnútra Theresa Mayová zvolala na stredu mimoriadnu schôdzku príslušných ministrov a bezpečnostných predstaviteľov.

Pokusy o ilegálny prechod do Veľkej Británie na vlakových súpravách, ktoré prevážajú kamióny podmorským tunelom, sú v poslednej dobe každodennou záležitosťou. Podľa najnovších oficiálnych údajov v oblasti Calais momentálne táborí asi 3-tisíc ľudí prevažne z Eritrey, Etiópie, Sudánu a Afganistanu.

Britská ministerka vnútra v utorok v Londýne so svojim francúzsky ministerským kolegom Bernardom Cazeneuvom dohodla, že Londýn poskytne na zlepšenie bezpečnostných opatrení pri termináli tunela vo Francúzsku ďalších sedem miliónov libier. Británia už v minulosti pomohla Francúzsku riešiť situáciu sumou 15 miliónov libier.

Polícia stráži terminál

Cazeneuve po návrate z Londýna povedal, že polícia v oblasti terminálu v Calais posilnila svoje počty o 350 mužov a že v najbližších hodinách oznámi nové opatrenia na riešenie problému s utečencami. Vyzval vedenie prevádzkovateľskej firmy Eurotunnel, aby tiež posilnilo svoje súkromné bezpečnostné sily a prispelo k upokojeniu situácie.

Spoločnosť Eurotunnel reagovala vyhlásením, že od začiatku roka jej ochranka zastavila viac ako 37-tisíc utečencov a situácia je teraz nad rámec možnosti spoločnosti. „Eurotunnel už niekoľko mesiacov upozorňuje príslušné úrady, že počet prisťahovalcov v Calais dramaticky narástol a že to môže mať katastrofálne následky,“ uviedla spoločnosť v texte. V noci na stredu vraj nasadila na ochranu tunela svojich dvesto ľudí.

Hovorca spoločnosti zdôraznil, že problémy s nelegálnymi utečencami veľmi narúšajú prepravu nákladných áut cez tunel pod Lamanšským prielivom a spôsobujú dlhé zdržania.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Calais #Lamanšský kanál