V Donbase zadržali aktívneho ruského dôstojníka, tvrdí ukrajinská SBU

Ukrajinské bezpečnostné zložky zadržali na východe Ukrajiny ďalšieho Rusa, ktorý je údajne aktívnym príslušníkom ruských ozbrojených síl. Vo vyhlásení zverejnenom v Kyjeve to v stredu uviedol šéf ukrajinskej kontrarozviedky SBU Vasyl Hrycak.

29.07.2015 18:00
debata (82)
V máji v Donbase podľa ukrajinských médií zadržali iných dvoch ruských vojakov, ich príslušnosť k ruskej armáde Moskva vtedy poprela. Podľa SBU zadržala v minulých dňoch v Doneckej oblasti ukrajinská hliadka 37-ročného majora ruskej armády Vladimira Starkova. Muž priznal, že slúži v posádke v ruskom Novočerkassku neďaleko ukrajinských hraníc vo funkcii veliteľa raketovej a delostreleckej jednotky.

Podľa agentúry Unian Starkova zadržali, keď v nákladnom automobile prevážal muníciu pre východoukrajinských separatistov. Starkov po zadržaní vypovedal, že bol do Donbasu ruskou armádou vyslaný ako poradca. Podľa informácií ukrajinských médií ho obvinili z terorizmu.

Ruské velenie sa zatiaľ k informácii nevyjadrilo, predchádzajúce obvinenia Moskva poprela. V máji pri meste Ščasť v Luhanskej oblasti zadržali dvoch ruských prieskumníkov Alexandra Alexandrova a Jevgenija Jerofejeva, podľa Kyjeva to boli príslušníci tretej brigády špeciálnych síl ruskej vojenskej rozviedky GRU. Obvinili ich z pokusu o vytvorenie teroristickej skupiny a hrozí im 15 rokov väzenia.

Rusko vtedy ich zadržanie potvrdilo, ale oznámilo, že v čase zatknutia príslušníkmi ruskej armády už neboli. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Jerofejev a Alexandrov „absolvovali službu v jednej z jednotiek ruskej armády a majú za sebou vojenský výcvik“.

Rusko dlhodobo popiera obvinenia Ukrajiny a jej západných spojencov, že vysiela na front v Donbase svojich vojakov. Moskva síce pripúšťa, že v Doneckej a Luhanskej oblasti bojujú na strane separatistov ruskí občania, ide výlučne o dobrovoľníkov či vojakov na dovolenke.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #zatknutie #kríza na Ukrajine #dôstojník #SBU #ruská armáda