Dva roky ho nikto nevidel. Je vodca Talibanu mŕtvy?

Držal Taliban v Afganistane pokope. Je vodca teroristického hnutia mulla Muhammad Omar mŕtvy? Kábul uviedol, že sa vážne zaoberá touto správou. Smrť mullu Omara potvrdili aj zdroje blízke Talibanu.

30.07.2015 07:55
debata
Jedna z mála fotografií vodcu Talibanu mullu... Foto: Reuters, National Counterterrorism Center
mulla Muhammad Omar, Taliban Jedna z mála fotografií vodcu Talibanu mullu Omara.

V súvislosti so šéfom extrémistov však nikdy nebolo nič isté. Narodil sa pravdepodobne niekedy medzi rokmi 1959 až 1962. Existuje len pár jeho fotografií. Vie sa o ňom, že je slepý na jedno oko a vraj je vysoký až 198 centimetrov.

"Videli sme správy v médiách o smrti mullu Omara a zaoberáme sa nimi. Budeme informovať afganský ľud aj médiá,“ vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii Zafar Hášamí, hovorca prezidenta Ašrafa Gháního.

Nie je to prvý raz, čo sa šíria správy o smrti mullu Omara. "Za posledné dva roky ho podľa všetkého nikto nevidel,“ uviedla pre Pravdu z pakistanského Islamabadu analytička Simbal Khanová, šéfka Induskej globálnej iniciatívy.

Vysokopostavené zdroje z afganskej vlády pre britskú BBC potvrdili Omarovu smrť. "Môžem vás ubezpečiť, že ho už viac niet,“ povedal zase pre americkú televíziu NBC talibanský kontakt. Mulla Omar bol v 90. rokoch, keď sa mu podarilo prebrať vládu nad väčšinou krajiny, kľúčovou postavou pre spojenectvo afganských extrémistov so sieťou Al-Kajdá. Usama bin Ládin našiel v Afganistane bezpečné útočisko a jeho teroristi priestor na výcvik. Viedlo to až k útokom z 11. septembra 2001 proti New Yorku a Pentagonu. Bol to však zároveň koniec režimu Talibanu, keď ho zvrhol útok vedený Spojenými štátmi. Omar však úspešne unikol a unikal. Nezmenila to ani odmena desať miliónov dolárov, ktorú Američania vypísali za jeho dolapenie.

Tak ako bol Omarov život obostretý tajomstvom, podobne je to aj s jeho pravdepodobnou smrťou. Zomrel na tuberkulózu, ako hovorí jedna verzia? Zabili ho rivali v rámci Talibanu mulla Muhammad Mansúr a Gulem Aghu, ako sa to objavilo v pakistanských médiách? A keď je mŕtvy možno už dva roky, prečo mullovi Omarovi za podporu mierových rokovaní ešte minulý týždeň ďakoval prezident Ghání?

Podľa odborníkov bolo pre Taliban doteraz veľmi dôležité, že ich líder symbolicky zjednocoval rôzne frakcie v rámci radikálneho hnutia. Možné informácie o Omarovej smrti môžu svedčiť aj o tom, že táto jednota sa rozpadá. Pravdepodobne to svedčí o tom, že nie všetky skupiny tvoriace Taliban sú naklonené mierovým rokovaniam. Môže byť za tým aj fakt, že niektorí radikálni velitelia sa prikláňajú na stranu Islamského štátu, ktorý sa Afganistane snaží verbovať nových ľudí.

"Udržiaval hnutie pokope. Dával mu aj náboženskú legitimitu,“ povedal z Kábulu o Omarovi Thomas Ruttig z Analytickej siete Afganistanu. "Ak sa správa o jeho smrti ukáže ako pravdivá, čo teraz nevieme, bude to znamenať aj to, že v rámci Talibanu je možné štiepenie. To by však len skomplikovalo mierové rokovanie, pretože jedna skupina s nimi môže súhlasiť, ale ďalšia bude chcieť bojovať,“ pripomenul Ruttig.

"Z celej situácie môže ťažiť aj Islamský štát,“ obáva sa Ryan Evans, odborník na Afganistan a šéf webovej stránky o zahraničnej a obrannej politike War on the Rocks.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Taliban #Muhammad Omar