Iránska dohoda Ukrajinu nezmení

Veľká dohoda, ktorá všetko mení? Alebo skôr výnimka z pravidla, ktorej dosah na vzťahy Ruska a Západu nebude veľký? Dohoda o iránskom jadrovom programe ohlásená 14. júla svetovými veľmocami bude skôr to druhé.

30.07.2015 10:20
John Kerry, Sergej Lavrov Foto: ,
Šéf americkej diplomacie John Kerry (vpravo) s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.
debata (9)

Vzťahy medzi Západom a Moskvou sa zhoršujú od revolúcie na Ukrajine na jeseň 2013. Po obsadení Krymu a podpore separatistov zo strany Ruska už dokonca niektorí pozorovatelia hovoria o novej studenej vojne. Západ však jednoznačne opakuje, že kríza na Ukrajine nemá vojenské riešenie. A Kremeľ v posledných týždňoch akoby naznačoval diplomatickú ústretovosť.

"Iránska dohoda by sa nezrodila bez Ruska. Americkí vyjednávači sa rozhodujúcou mierou podieľali na tom, aby sme ju dosiahli,“ vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Momentálne je veľmi zriedkavé, aby z Moskvy zazneli na adresu USA takéto pozitívne slová. Samozrejme, Lavrov po dohode o iránskom jadrovom programe nezabudol dodať, že teraz by sa mala Amerika vzdať plánov na protiraketovú obranu v Európe, lebo z Teheránu nebezpečenstvo nehrozí.

Rusko sa však ako pomerne ústretové ukázalo aj v prípade Grécka. Chvíľu sa zdalo, že Moskva by mohla Aténam ponúknuť finančnú pomoc. Určite by tak sťažila rokovania medzi Gréckom a eurozónou. A hoci mali takéto plány aj najradikálnejšie ľavicové kruhy v gréckej vládnucej Syrize, Rusko sa k žiadnej finančnej injekcii neodhodlalo. Pre Moskvu by totiž prehĺbené ekonomické problémy Európy neveštili nič dobré. V konečnom dôsledku je pre Rusku aj výhodnejšie mať Grécko, ako relatívne spriatelenú krajinu vnútri eurozóny.

"Neexistuje žiadne prepojenie medzi našou politikou týkajúcou sa Iránu a našou politikou na Ukrajine. Rusko konalo vo vlastnom záujme, keď s nami spolupracovalo na dosiahnutí veľmi dôležitej dohody s Iránom,“ vyhlásil Geoffrey Pyatt, americký veľvyslanec na Ukrajine. Reagoval tak na otázku Pravdy, či iránska dohoda o jadrovom programe môže nejakým spôsobom ovplyvniť diplomatické vzťahy USA a Ruska týkajúce Ukrajiny.

Pyatt vyhlásil, že Moskva pokračuje v porušovaní územnej celistvosti svojho suseda a v tomto zmysle hlboké nezhody medzi Bielym domom a Kremľom trvajú. "V žiadnom prípade nie sú naše obavy oslabené tým, že sa nám dostalo podpory v politickej otázke, ktorá s tým nesúvisí,“ povedal Pyatt počas telefonickej tlačovej konferencii s vybranými európskymi novinármi.

"Rusko sa aj počas rokovaní s Iránom niekedy správalo tak, akoby chcelo narušiť dohodu. Keď hovorilo o predaji protiraketového systému S-300 Teheránu či keď riešilo výmenu tovaru za petrochemické produkty. Rokovania s Iránom však pokročili tak ďaleko, že dohoda bola len otázkou času. Rusko sa tomu prispôsobilo, ale jeho politika v tejto oblasti nebude mať vplyv na prístup Západu k Ukrajine,“ reagoval pre Pravdu zahraničnopolitický analytik Jörg Forbrig z organizácie German Marshall Fund.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #jadrový program #Ukrajina