Úlomok lietadla na Réunione zrejme pochádza z MH370

Malajzijský premiér Najib Razak vo štvrtok uviedol, že úlomok krídla nájdený na ostrove Réunion "veľmi pravdepodobne" pochádza z boeingu, ktorý bez stopy zmizol v marci 2014. "Predbežné informácie naznačujú, že úlomky veľmi pravdepodobne pochádzajú z Boeingu 777, ale musíme overiť, či išlo o let MH370, "napísal premiér v sociálnej sieti.

30.07.2015 14:09 , aktualizované: 15:54
malajzia, lietadlo, MH370, ostrov, reunión Foto: ,
Úlomok, ktorý je dlhý okolo dvoch metrov, bol zrejme vztlakovou klapku krídla.
debata (3)

Francúzske úrady zatiaľ „nevylučujú“ žiadnu hypotézu. Námestník malajzijského ministra dopravy Aziz Kaprawi pripustil, že úlomok „skoro určite“ pochádza z Boeingu 777, avšak „potrvá najmenej dva dni, kým sa overí, či bol z letu MH370“.

Malajzia už vyslala na ostrov Réunion tím expertov, aby tam nájdený úlomok preskúmali. „Vyslal som tím, aby úlomok preveril,“ povedal minister obrany Liow Tiong Lai pred začiatkom zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, ktorá neschválila návrh na vytvorenie medzinárodného tribunálu pre vyšetrovanie vlaňajšej katastrofy iného malajzijského lietadla nad ukrajinským Donbasom.

Úlomok, ktorý je dlhý okolo dvoch metrov a ktorý bol zrejme vztlakovou klapku krídla, našli v stredu v Saint-André na východe ostrova Réunion pracovníci firmy, ktorá má na starosti čistenie pobrežia. Svetové médiá medzitým citujú odborníkov, podľa ktorých nájdená troska pravdepodobne skutočne pochádza z Boeingu 777.

„Akonáhle budeme mať viac informácií či potvrdení, tak ich zverejníme,“ uviedol premiér a zaprisahal sa pozostalým, že sa nevzdá snahy o objasnenie osudu strateného lietadla. „Je to prvý reálny dôkaz, že existuje možnosť nájsť časť zmiznutého lietadla,“ vyhlásil austrálsky minister dopravy Warren Truss, ktorého krajina viedla pátranie po zmiznutom lietadle. Na definitívne súdy je podľa neho ešte skoro, ale objavil sa náznak, ktorý by mohol viesť k rozlúšteniu záhady.

Svetové médiá medzitým citujú odborníkov, podľa ktorých troska pravdepodobne pochádza z Boeingu 777. Všetky letecké diely majú sériové čísla umožňujúce identifikáciu, poznamenala stanica BBC na svojom webe.

Boeing leteckej spoločnosti Malaysia Airlines zmizol z radarov vlani 8. marca krátko po štarte z Kuala Lumpuru. Na palube bolo 239 ľudí, ktorí podľa všetkého zahynuli, keď stroj z doposiaľ nejasných príčin zrejme havaroval a spadol na neznámom mieste do mora. Cestujúci pochádzali zo 14 štátov, najviac bolo Číňanov (153) a Malajzijčanov (50).

Pátranie po vraku lietadla z letu MH370 na rozsiahlom priestore najmä v južnej časti Indického oceánu neviedlo k úspechu a zmiznutie stroja sa stalo jednou z najväčších záhad v dejinách letectva.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Malajzia #reunion #MH370 #zrútenie lietadla