USA rozšírili protiruský sankčný zoznam

Spojené štáty rozšírili sankčný zoznam ruských občanov a firiem, ktorý bol vlani vytvorený ako odvetný krok za agresívne akcie Moskvy na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok vo Washingtone ministerstvo financií USA.

30.07.2015 21:59
debata (39)

Do zoznamu zaradili ľudí a firmy spolupracujúce s ruskými oligarchami, ktorí sú už sankciám vystavení. V zozname figuruje aj meno syna zvrhnutého ukrajinského prezidenta.

Podľa amerického ministerstva mieria sankcie najmä na okolie ruského miliardára Gennadija Timčenka a oligarchu Borisa Rotenberga, ktorí patria do okruhu najbližších spolupracovníkov a priateľov prezidenta Vladimira Putina. Obaja boli do sankčného zoznamu zaradení už vlani v marci.

Pozornosť ruských médií vyvolalo zavedenie sankcií proti Romanovi Rotenbergovi, synovi Borisa Rotenberga a členovi vedenia ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy. Na čiernom zozname sa tiež ocitli dcérske firmy mocnej ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť, dvaja manažéri zbrojovky Kalašnikov alebo spoločnosti spravujúcej obchodné prístavy Kerč, Sevastopoľ, Feodosija a Jevpatorija na Krymskom polostrove.

Medzi osobami, ktoré boli zaradené na sankčného zoznamu je aj syn bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča Oleksandr a jeho obchodná spoločnosť Mako, pod ktorú spadá niekoľko veľkých stavebných firiem. Po minuloročnom prevrate, pri ktorom prezidenta vyhnali z krajiny, žije Janukovyč mladší so svojím otcom v Rusku. Majetok Oleksandra Janukovyča sa odhaduje na pol miliardy dolárov.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankčný zoznam