Britského mladíka usvedčili z plánovania útoku na školu

Britského tínedžera uznali za vinného z plánovania streleckého a bombového útoku. Mladík si prostredníctvom internetu nakúpil poloautomatickú zbraň a strelivo, masaker chcel spáchať na svojej bývalej vyššej strednej škole, informovala agentúra AP.

30.07.2015 22:18
debata (3)

Liama Lyburda porota uznala za vinného z trestného činu zhromažďovania zbraní s cieľom zaútočiť na akadémiu v meste Newcastle na severe Anglicka, odkiaľ ho vylúčili za rušivé správanie v triede.

Podľa údajov získaných z jeho laptopu odoslal škole správu s textom: „Vy ľudia ste zničili celý môj život, nečakajte odo mňa, že budem mať súcit.“ Lyburda zatkli vlani 3. novembra po tom, ako na neho upozornili políciu na základe odkazov, ktoré zverejňoval na sociálnej sieti Facebook.

Devätnásťročný Lyburd sa priznal k výrobe bomby a výbušného zariadenia, ako aj k držaniu zbrane typu Luger Glock s kalibrom 9 mm, nábojov a slzotvorného plynu. Poprel však, že mal v úmysle ohroziť niekoho na živote, a vyhlásil, že jeho násilné plány boli čistou fantáziou. Sudca vynesie výšku trestu 25. septembra.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #vina #škola #uznanie #masaker