Snaha Ukrajiny ustaviť tribunál pre vyšetrovanie letu MH17 sa nekončí

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin vo štvrtok vyhlásil, že päť krajín, vyšetrujúcich zrútenie lietadla malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny spred roka, sa znovu pokúsi získať súhlas Bezpečnostnej rady OSN so zriadením medzinárodného tribunálu, ktorý by stíhal osoby zodpovedné za pád lietadla.

31.07.2015 07:52
Pavlo Klimkin Foto: ,
Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin rozpráva po tom, ako Rusko vetovalo návrh rezolúcie zriadiť tribunál a stíhať ľudí zodpovedných za zrútenie lietadla.
debata (172)

Klimkin v interview pre tlačovú agentúru AP povedal, že hlavným argumentom Ruska pri stredajšom vetovaní rezolúcie o zriadení súdu bolo, že je to „unáhlený“ a „predčasný“ krok, pretože výsledky vyšetrovania sa neočakávajú skôr ako v októbri. Päť krajín sa preto neskôr znovu pokúsi o schválenie rezolúcie v BR OSN, dodal šéf ukrajinskej diplomacie. Ruská misia pri OSN zatiaľ Klimkinove vyjadrenia nekomentovala.

Ukrajina a Západ majú podozrenie, že let MH17 spoločnosti Malaysia Airlines z holandského Amsterdamu do malajzijského Kuala Lumpur zasiahla raketa zem-vzduch vystrelená 17. júla 2014 ruskými vojakmi alebo Ruskom podporovanými separatistickými povstalcami. Stroj sa zrútil v konfliktom zmietanej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Zahynulo pritom všetkých 298 ľudí, ktorí boli na palube. Rusko obvinenia odmieta.

Podľa Klimkinových slov päť krajín – Ukrajina, Malajzia, Austrália, Holandsko a Belgicko – je presvedčených, že medzinárodný tribunál je „politicky a právne najlepšou možnosťou“, pretože by bol plne zodpovedný, transparentný a nezávislý.

„Nemienime sa v tom vzdať,“ uviedol Klimkin pre agentúru AP a dodal: „Do dvoch mesiacov budeme mať záverečnú a rozhodujúcu správu – a čo povie Rusko o dva mesiace? Určite sa pokúsime znova, máme aj podporu medzinárodného spoločenstva.“

Podľa Ukrajiny i Západu lietadlo bolo zostrelené raketovým systémom známym ako Buk. Predstavitelia americkej vlády tvrdia, že povstalcom mohlo poskytnúť technickú pomoc pri obsluhe systému práve Rusko.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #pád lietadla #zostrelenie lietadla #MH17