Palestínske batoľa zomrelo v dome, ktorý podpálili židovskí extrémisti

18-mesačné dieťa v piatok zomrelo v plameňoch obytného domu neďaleko mesta Nábulus na okupovanom Západnom brehu Jordánu. Z činu, ktorý odsúdili izraelskí vládni politici i opozície ako neprípustný teroristický čin, sú podozriví obyvatelia neďalekej židovskej osady. Podľa izraelskej tlače vyslala armáda do oblasti niekoľko tisíc vojakov kvôli obavám pred palestínskymi protestami. Palestínske radikálne hnutie Hamas vyhlásilo deň zloby.

31.07.2015 09:24 , aktualizované: 10:30
debata (23)
Príbuzný ukazuje fotku 18-mesačného... Foto: Reuters, ABED OMAR QUSINI
palestinske dieta Príbuzný ukazuje fotku 18-mesačného palestínskeho dieťaťa, ktoré zomrelo pri požiari.

Podpaľači v noci zo štvrtka na piatok zapálili dva domy v dedine Kfar Duma a zanechali na nich nápisy, ktoré svedčia o tom, že išlo o akt pomsty. V jednom dome bola štvorčlenná rodina. Osemnásťmesačný chlapec pri požiari zomrel, rodičia spolu s ďalším štvorročným chlapcom utrpeli popáleniny na 70 až 90 percentách tela. Poškodili aj susedný dom, ktorý však bol prázdny.

Išlo o pomstu

Podľa izraelskej polície ide o najvážnejší incident od vlaňajška, keď upálili palestínskeho chlapca odvetou za smrť troch unesených a zavraždených Izraelčanov. Policajná hovorkyňa Luba Samriová uviedla, že na múroch domu rodiny bolo napísané slovo „odplata“.

„Podľa nášho podozrenia je to útok motivovaný nacionalizmom,“ vyhlásila Samriová. Ide o najhorší útok izraelských extrémistov odvtedy, čo upálili palestínskeho tínedžera v odplate za zavraždenie troch Izraelčanov únoscami.

Skupinu píšucu na múry heslá obvinili za posledných niekoľko rokov už z celej série podpaľačských útokov na mešity v Predjordánsku.

Útok je považovaný za súčasť takzvanej kampane „price tag“. Jej nositeľmi sú ultranacionalis­tickí židia. Svoje akcie považujú za formu odplaty vláde, ktorá má podľa nich „zaplatiť cenu“ za akékoľvek obmedzovanie židovských osád na palestínskej pôde.

Politici čin odsudzujú

Izraelskí politici sú brutalitou útoku šokovaní. „Je to teroristický útok, som v šoku. Izrael zachováva voči terorizmu najtvrdší postoj, nech je páchateľom ktokoľvek,“ vyhlásil premiér Benjamin Netanjahu. Bezpečnostné zložky vraj dostali príkaz využiť všetky prostriedky k rýchlemu dolapeniu vrahov. „Vyjadrujem rodine v mene občanov Izraela súcit a prajem zraneným členom rodiny skoré uzdravenie,“ dodal premiér.

Minister obrany Moše Jaalon povedal, že Izrael „nemôže tolerovať teroristický čin a odsudzuje ho“. Armáda i polícia podľa neho pátrajú po vinníkoch. „Nedovolíme, aby židovský terorizmus ohrozoval životy Palestínčanov. Budeme proti nemu bojovať všetkými prostriedkami, ktoré máme k dispozícii,“ uviedol. Vyjadril rodine sústrasť a vyzval verejnosť k zdržanlivosti.

Vodca opozície Jicchak Herzog vyhlásil, že išlo o „najhorší druh terorizmu“ a že by kvôli tomu mal byť vyhlásený národný smútok. Minister školstva Naftali Bennett, ktorý patrí k veľkým zástancom osád, povedal, že ide o „šokujúci incident a vraždu“ a nepamätá si, že by sa niečo podobné za posledné roky stalo.

Palestínska samospráva pripísala zodpovednosť za útok izraelskej vláde. „Keby netrvala na ďalšej výstavbe v osadách a nechránila osadníkov, tento zločin by sa nestal. Bude to ďalší bod, ktorý proti Izraelu vznesieme na Medzinárodnom trestnom súde,“ reagovala na čin samospráva.

Pripravujú sa na ďalšie incidenty

Armáda vyslala na Západný breh štyri zástavy, dve pešie brigády predčasne ukončili výcvik a vrátili sa na svoje základne, aby boli k dispozícii. „Musíme sa pripraviť na incidenty, ktoré sa môžu odohrať na Chrámovej hore. Spolupracujeme s palestínskou bezpečnosťou, aby sme situáciu upokojili,“ povedal armádny hovorca Moti Amoz. Incidenty očakávajú na jeruzalemskej Chrámovej hore, kam budú smerovať k poludňajším modlitbám tisíce palestínskych moslimov.

Podľa palestínskych predstaviteľov z Dumy spáchali atentát židovskí osadníci. V jednom z domov rozbili okno a hodili dovnútra zápalné bomby, po ktorých rýchlo vzplanul požiar. Jeden z obyvateľov dediny povedal, že videl z miesta utekať štyroch osadníkov a že niekoľko obyvateľov dediny sa ich snažilo chytiť. Útočníci vraj utiekli do osady Maale Efraim.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #podpaľačstvo #západný breh Jordánu #židovskí extrémisti