Tlak migrantov na prienik z Calais do Británie trvá

Stovky nelegálnych imigrantov sa v noci zo štvrtka na piatok opäť poksili dostať z Francúzska do Británie cez Lamanšský tunel. Policajné zdroje hovoria o 1000 až 1400 zmarených pokusoch, pričom mnohí utečenci sa o to pokúšali niekoľkokrát. Podľa hovorcu spoločnosti Eurotunnel sa ale situácia trochu upokojila, pretože vo štvrtok posilnilo ochranu tunela 120 policajtov.

31.07.2015 09:59
migranti, Lamanšský tunel Foto: ,
Migranti preskakujú plot, aby sa dostali k Lamanšskému tunelu.
debata (7)

Polícia v noci zatkla asi tridsať utečencov, nikto pritom nebol zranený. Pri terminále, kde sa odbavujú vlakové súpravy prepravujúce automobily podmorským tunelom do Anglicka, bol ráno podľa agentúry AFP pokoj. Stáli tu najmenej štyri policajné automobily. „Dorazili posily, tlak migrantov však stále trvá. Je stále ťažké to zvládať,“ povedal AFP jeden z viac ako 400 policajtov, ktorí tunel strážil.

Francúzske ministerstvo vnútra v minulých dňoch uviedlo, že už dva mesiace registruje každú noc 1500 až 2000 pokusov stoviek prevažne afrických imigrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Británie. O život pritom už prišla desiatka utečencov. Paríž a Londýn hľadajú spoločne spôsoby, ako situáciu vyriešiť.

Vysídlenci predtým vo väčšej miere využívali k úteku do Anglicka miestny prístav, ten však úrady začiatkom júna obohnali vysokým plotom s ostnatým drôtom a rôznymi zátarasami. Okolie ústia tunela, ktorým sa z Calais do Folkestone prepravujú kamióny na vlakových súpravách a ktorým jazdia z Paríža do Londýna osobné rýchlovlaky, je tiež oplotené. Vzhľadom na jeho veľkosť je ťažké ho ustrážiť. Oblasť terminálu o rozlohe 650 hektárov má plot s dĺžkou 28 kilometrov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti #Lamanšský tunel