Koaličné lietadlá v Sýrii útočia na radikálov z frontu An-Nusrat

Koaličné lietadlá, ktoré od vlaňajška operujú v Sýrii, bombardovali pozície radikálnej fronty An-Nusrat, ktorej príslušníci uniesli novo vycvičených členov opozície. Turecko sa podľa domácej tlače pripravuje na operáciu proti radikálom z organizácie Islamský štát. Čaká však, kým doletia americké lietadlá, ktorým dalo Turecko k dispozícii svoje základne na juhu krajiny

31.07.2015 13:22
debata (12)

Koalíciu bojujúcu proti radikálom v Sýrii vedú USA. Jej lietadlá dnes bombardovali pozície An-Nusrat severne od Halabu. Členovia tejto skupiny uniesli bojovníkov opozície, ktorí sa práve vrátili z amerického výcviku v Turecku a sú združení v skupine Divízia 30. V noci zo štvrtka na piatok fronta zaútočila na Divíziu 30 znovu, v boji zahynulo päť členov divízie.

USA sa minulý týždeň s Tureckom dohodli na spoločnom postupe proti radikálom v Sýrii. Ankara dala americkým lietadlám k dispozícii základňu Incirlik a niekoľko ďalších. Turecký denník Hürriyet napísal, že sa turecké letectvo pripravuje na veľkú operáciu proti IS, čaká však, kým prídu Američania zo základní v Európe. Turecko k operácii využije bojové a tankovacie lietadlá a tiež vrtuľníky. Cieľom má byť vytlačiť IS z úseku sýrsko-tureckej hranice, pripraviť terén pre bojové operácie sýrskej opozície a vytvoriť tak bezpečnú zónu pre utečencov.

Turecká opozícia tvrdí, že skutočným motívom Ankary je zabrániť sýrskym Kurdom zmocniť sa tohto pohraničného úseku, ktorý leží západne od oblastí, ktoré už Kurdi ovládajú. Turecko totiž minulý týždeň začalo útočiť aj na kurdských povstalcov a ich základne na severe Iraku.

K obnove ťaženia proti zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK) viedol incident, pri ktorom 20. júla zomrelo v tureckom pohraničnom Suruçu 32 ľudí, najmä Kurdov. K útoku sa prihlásil IS. PKK potom údajne viedla niekoľko útokov na tureckých vojakov a policajtov a Ankara s PKK vypovedala mierový proces.

Incidenty v Turecku pokračujú. Vo štvrtok večer Kurdi zaútočili na policajnú stanicu v pohraničnej provincii Adana a zabili dvoch policajtov. Pri prestrelke zomreli tiež dvaja z povstalcov. Pri neskoršom útoku v provincii Kars údajne členovia PKK odpálili bombu na železničnej trati a zabili jedného zamestnanca železnice. Turecké letectvo bombarduje tábory PKK od piatku a podľa armády zabilo už 190 povstalcov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #bombardovanie