Traiskirchen je preplnený, centrum už viac utečencov nedokáže prijať

Jedno z hlavných rakúskych prijímacích centier pre žiadateľov o azyl v Traiskirchene oznámilo, že je preplnené a nových migrantov už nemôže prijať. Rakúske úrady zároveň sľúbili, že vylepší otrasné podmienky, ktoré panujú v utečeneckých centrách v krajine.

31.07.2015 15:07
Traiskirchen, utečenci Foto: ,
Utečenci v rakúskom tábore Traiskirchen prespávajú vonku na dvore, či ulici. Tábor kvôli katastrofálnym hygienickým podmienkam už viac ľudí prijať nemôže, už teraz prekročili jeho kapacitu o sto percent.
debata (23)

Viedeň pripustila, že súčasné zákony sú nedostatočné a nedokážu reagovať na to, čo kancelár Werner Faymann nazval najväčšou európskou výzvou. Z krajín ako Afganistan či Sýria utekajú cez Balkán do Rakúska tisícky ľudí. Počet žiadateľov o azyl v alpskej krajine stúpol v prvej polovici tohto roku na 28 400.

V utečeneckom tábore v Traiskirchene, ktorý leží asi 20 kilometrov na juh od Viedne, žije už viac ako 4-tisíc utečencov, jeho pôvodná kapacita je pritom len polovičná. Mnoho utečencov tak nemá postele a v obrovských horúčavách i búrkach spia vonku na tráve či na ulici. „Spolkové krajiny urobili veľa, aby pre nich vytvorili viac miesta. Ale nestačilo to,“ uviedol kancelár Faymann.

Tábor už viac nemôže prijímať ďalších utečencov najmä kvôli zdravotným rizikám, ktoré by to spôsobilo. „Hygienická situácia je kvôli preľudneniu tábora dramatická,“ uviedol dolnorakúsky hejtman Erwin Pröll.

Z deviatich spolkových krajín v 8,5 miliónovom Rakúsku len Viedeň a susedné Dolné Rakúsko reagovali na rozhodnutie vlády o prijatí určitého množstva utečencov. Kancelár v tejto súvislosti oznámil, že pripravuje nový návrh zákona, ktorý umožní kabinetu donútiť i ďalšie spolkové krajiny, aby zadané kvóty týkajúce sa utečencov splnili. Zákon vraj počíta s možnosťou ubytovania pre 80-tisíc až 160-tisíc migrantov a mal by byť hotový do jesene.

Rakúsko, ktoré je jedným z veľkých stúpencov rozdelenia prisťahovalcov v jednotlivých krajinách EÚ, nedávno oznámilo, že 500 utečencov dočasne ubytujú na Slovensku. Títo utečenci pochádzajú práve z tábora Traiskirchen.

Do Európy tento rok pred vojnou a chudobou utieklo viac ako 150-tisíc migrantov. Väčšina z nich prichádza cez Stredozemné more do Talianska a Grécka a potom putujú ďalej do Európy. Stovky utečencov sa počas tejto cesty v Stredozemnom mori utopili.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #utečenci #Traiskirchen #utečenecké centrá