Miliardár s jednoduchými sloganmi, Trump drví republikánsku konkurenciu

Viacerí republikánski prezidentskí kandidáti zrejme dúfali, že séria urážlivých vyhlásení ich doposiaľ najviditeľnejšieho konkurenta Donalda Trumpa predznamená začiatok jeho konca. Je to však práve naopak.

31.07.2015 17:00
Donald Trump Foto: ,
Trump prekypuje v prvých týždňoch prezidentskej kampane aktivitou. Na fotografii reční na pikniku v meste Oskaloosa v Iowe. Od júna získal vo večernom televíznom spravodajstve staníc ABC, CBS a NBC spomedzi republikánskych kandidátov najviac priestoru.
debata (23)

Kontroverzný miliardár pred prvou televíznou debatou naplánovanou na budúci týždeň svoj náskok v prieskumoch zvyšuje, kým prakticky denne posiela do médií jednoduché slogany, ktoré mu zabezpečujú širokú pozornosť.

Obul sa do Mexičanov, ktorých nazval zločincami a násilníkmi, skritizoval váženého republikánskeho senátora Johna McCaina za to, že padol do zajatia vo Vietname a vyhlásil, že ako prezident bude dobre vychádzať s ruským lídrom Vladimirom Putinom.

Tieto výroky vzbudzujú kritiku oponentov, zároveň však veľký ohlas v médiách, doposiaľ prekričali prakticky akékoľvek predvolebné vyhlásenia ďalších republikánov a zabezpečili Trumpovi rýchly nárast popularity v uplynulom týždni. Kým v prieskumoch z polovice júla tesne viedol zástup 17 republikánskych kandidátov, ankety z tohto týždňa mu dávajú výrazne väčší náskok.

Predchádzajúci lídri rebríčka popularity kandidátov – bývalý guvernér štátu Florida z prezidentskej rodiny Jeb Bush alebo wisconsinský guvernér Scott Walker – pozerajú Trumpovi v čerstvých prieskumoch agentúry Ipsos či Quinnipiackej univerzity na chrbát cez priepastný rozdiel asi desiatich percent.

Okúzliť voličov nestačí, tvrdia analytici

Podľa niektorých expertov je za jeho úspechom fakt, že oslovuje konzervatívnu časť republikánskych voličov vrátane aktivistov z hnutia Tea Party, ktorí sú rozčarovaní minulými dvoma voľbami a tým, že do nich strana vyslala umiernených kandidátov McCaina a Mitta Romneyho. „Aktivisti sú dvojnásobne naštvaní. A on ten hnev využíva. Hľadajú niekoho, kto by bol ich hlasom a on sa ocitol v správny čas na správnom mieste,“ povedal politológ John Geer z Vanderbiltovej univerzity.

Trump prekypuje v prvých týždňoch kampane aktivitou. Objavil sa na hranici s Mexikom, kde rozohral pravicovými voličmi silne akcentovanú tému hispánskych prisťahovalcov, jeho mohutná postava ozdobená čiapkou so sloganom „Vráťme Amerike jej lesk“ je v médiách vidieť denne.

Na kampaň využil aj štvrtkovú pôvodne súkromnú návštevu golfového turnaja v Škótsku, odkiaľ pochádza jeho babička. Okrem spomínaného výroku o Putinovi tam kritizoval plány Škótska na ďalšie referendum o nezávislosti a vyhlásil, že keď bude v Bielom dome, urobí americkú armádu „takú silnú, že si na nás nikto netrúfne“.

Väčšina analytikov opakovane tvrdí, že sa u voličov prejavuje iba prvotné okúzlenie známym menom a silnými slovami, ktoré Trumpovi na víťazstvo v primárkach stačiť nebude. Naznačiť by to vraj mohla už budúcotýždňová debata v televízii Fox News.

Trumpových republikánskych konkurentov však začína vysoká popularita nevyspytateľného podnikateľa a showmana trápiť aj preto, že nevylúčil možnosť, že by sa v prípade neúspechu v primárkach pustil do boja ako nezávislý kandidát. Mnohým členom strany so slonom v znaku sa orosí čelo pri spomienke na voľby v roku 1992, keď kandidujúci biznismen Ross Perot zobral hlasy Georgovi Bushovi staršiemu, ktorý vtedy obhajoval mandát. Po voľbách ho v Bielom dome vystriedal demokrat Bill Clinton, ktorý zvíťazil neveľkým rozdielom.

Clintonova žena Hillary je teraz hlavnou favoritkou demokratických primárok a účasť Trumpa v priamom súboji o Biely dom by jej podľa prieskumu veľmi nepomohla.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #republikáni #primárky #Donald Trump