Migranti sa v českom azylovom centre búria, chcú ísť do Nemecka

Z utečeneckého zariadenia v stredočeskom meste Bělá pod Bezdězom odviezli zhruba 40 migrantov. Uviedol to dnes Rádiožurnál Českého rozhlasu (Čro).

01.08.2015 11:53
Francúzsko, utečenci Foto: ,
Utečenci nechcú zostať v Česku, v tamojších centrách došlo aj k vzbure. (Ilustračné foto)
debata

Z tábora previezli hlavne ženy a deti. Vo štvrtok sa z tohto zariadenia pre cudzincov v meste Bělá pod Bezdězom pokúsilo utiecť okolo 50 migrantov. V piatok sa zasa vzbúrili a žiadali prepustenie do Nemecka, ako aj vrátenie zhabaných peňazí a mobilných telefónov.

Štyridsať z týchto utečencov previezli autobusmi do iného zariadenia pre cudzincov v obci Zastávka pri Brne. Boli to najmä matky s deťmi a tehotné ženy. K ich presunu došlo najmä kvôli bezpečnosti. V sobotu je zatiaľ v utečeneckom tábore pokoj, areál stráži polícia so psami.

Migranti začali v piatok popoludní demolovať vybavenie v utečeneckom zariadení v stredočeskom meste Bělá pod Bezdězom. Stalo sa tak po rokovaní s ministrom vnútra Milanom Chovancom, ktorý všetky ich požiadavky zamietol a upozornil ich, že musia dodržiavať zákony Českej republiky. Chovanec uviedol, že migranti požadujú okamžité prepustenie zo zariadenia, vrátenie peňazí a mobilných telefónov, ktoré im úrady zhabali po ich umiestnení do zariadenia, a tiež okamžitú deportáciu do Nemecka.

Polícia kontroluje cesty aj vlakové spoje

V Česku aktuálne platí prvý stupeň ochrany hraníc, polícia tak od júna zvýšila počty kontrol zameraných na utečencov. Kontroly sa týkajú ciest ako aj vlakových spojov.

„Pripravujeme sa aj na možné nasadenie druhého stupňa ochrany hraníc, takmer 100 migrantov za jeden deň je už pomerne vysoké číslo,“ povedal v piatok v tejto súvislosti Chovanec, podľa ktorého môže vláda dostať od rezortu vnútra 20. augusta na stôl návrh na sprísnenie kontrol na hraniciach Českej republiky.

Prípadný tretí stupeň by znamenal, že do ochrany hraníc sa zapojí armáda. V zariadení je aktuálne ubytovaných 380 migrantov, väčšinu z nich tvoria utečenci z Afganistanu, Sýrie a Iraku. Ide prevažne o mladých mužov, iba ojedinele o rodiny s deťmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #utečenci #utečenecký tábor