Prímerie len na papieri? V Donbase padli ďalší vojaci, zranení sú aj civilisti

Na východe Ukrajiny pokračujú ozbrojené incidenty medzi vládnymi silami a proruskými separatistami, napriek februárovým dohodám z Minska, ktoré mali v nepokojnej oblasti nastoliť prímerie.

01.08.2015 19:15
Ukrajina, Donecko, separatisti Foto: ,
Separatisti v Doneckej oblasti.
debata (330)

Podľa Kyjeva a povstalcov, ktorí sa vzájomne obviňujú z porušovania prímeria, prišli za posledných 24 hodín o život ďalší dvaja ľudia a najmenej 34 utrpelo zranenia.

Armádny hovorca Andrij Lysenko na tlačovej konferencii spresnil, že pri vojenských akciách a provokáciách zahynuli dvaja vojaci a 14 ich bolo zranených. Tieto straty armáda zaznamenala v oblasti Donecka.

Tlačová služba jednotiek zapojených do protipovstaleckej operácie v Donbase na svojom facebookovom profile už ráno napísala, že od piatku vzbúrenci porušili prímerie v 109 prípadoch, najmä v okolí Donecka a Artemivska, ktorý tiež leží v Doneckej oblasti.

Ukrajinské úrady okrem toho informovali o zranení troch civilistov v rôznych obciach v tejto oblasti. Separatisti na druhej strane obviňujú z porušovania prímeria vládne jednotky. Podľa ich ranných správ, ktoré citovali ruské agentúry, utrpelo zranenia počas nočnej paľby vojakov na mesto Horlivka päť obyvateľov. V Donecku vraj granát, ktorý v noci dopadol na jeden obytný dom, zranil 12 ľudí.

Len v Doneckej oblasti podľa tamojšieho povstaleckého „ministerstva obrany“ vládne sily porušili prímerie 79-krát. Údajne strieľali aj z ťažkých zbraní, ktoré mali byť podľa uzavretých dohôd už dávno stiahnuté z dosahu bojových línií.

330 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Ukrajina #separatisti #Donecko