Dievča, ktoré zranil ortodoxný žid na Gay Pride v Jeruzaleme, zomrelo

Šestnásťročné dievča, ktoré zostalo vo štvrtok vážne zranené po útoku ortodoxného žida na pochod homosexuálov Gay Pride v Jeruzaleme, zomrelo. Informujú o tom izraelské médiá. Šira Bankiová bola jednou zo šiestich zranených osôb.

02.08.2015 18:44
debata (59)

Polícia potvrdila, že útočníkom je muž, ktorý podobný čin spáchal už v roku 2005, keď pobodal troch účastníkov pochodu Gay Pride a odpykal si za neho desaťročný trest. Nedávno ho prepustili a po svojom prepustení sa nenávistne vyjadroval k plánovanému pochodu.

Homosexualita, ktorá je v judaistických náboženských textoch označovaná za „ohavnosť“, nie je v Izraeli trestaná od roku 1988. Izrael je tiež v kontexte Blízkeho východu vo vzťahu k homosexuálom pomerne tolerantný.

Pochodu v Jeruzaleme sa podľa odhadov usporiadateľov zúčastnilo päťtisíc ľudí. Jeruzalem je známy bohatou cirkevnou históriou a tradíciami a každoročného pochodu Gay Pride sa tu zúčastňuje oveľa menej ľudí ako v neďalekom liberálnom Tel Avive, ktorého sa v júni zúčastnilo až 180-tisíc účastníkov.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Gay Pride #jeruzalem #obeť