Novozélandská polícia zastrelila mladého Slováka

Novozélandská polícia v nedeľu v noci v Aucklande zastrelila 21-ročného Slováka hľadaného pre podozrenie z trojitého ozbrojeného lúpežného prepadnutia.

03.08.2015 01:25 , aktualizované: 12:23
debata (73)

Polícia strieľala po tom, čo sa muž, ktorého identifikovali ako Dávida Červeňa, vyhrážal, že použije strelnú zbraň. Informoval o tom v pondelok novozélandský server Stuff.co.nz. Na mieste streľby v parku Myers Park prebieha vyšetrovanie. Polícia doteraz nenašla zbraň, ktorej použitím Slovák hrozil.

Novozélandské úrady o prípade informovali Slovensko. Potvrdil to hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano. „Novozélandské úrady nás o prípade informovali, rodinní príslušníci už boli informovaní, sme s nimi v kontakte. Náš zastupiteľský úrad v austrálskej Canberre i honorárny konzul v Aucklande prípad sledujú a poskytujú potrebnú spoluprácu. Momentálne vyšetrujú všetky okolnosti, za ktorých k zastreleniu slovenského občana došlo,“ uviedol Stano.

Mladík bol na Novom Zélande od marca na jednoročné pracovné vízum, podobne ako v súčasnosti ďalšia zhruba stovka mladých Slovákov.

zväčšiť Novozélandská polícia zastrelila mladého... Foto: stuff.co.nz
streľba, Auckland, Slovák Novozélandská polícia zastrelila mladého Slováka, ktorého podozrievala z lúpeží, informoval server stuff.co.nz. Polícia ho identifikovala ako 21-ročného Dávida Červeňa.

Muž v nedeľu zavolal políciu, ktorá za ním prišla a hovorila s ním, informoval zástupca polície Richard Chambers. Slovák potom údajne policajtom tvrdil, že má zbraň, načo sa polícia stiahla a začala vyjednávať. Mladý muž sa potom ale priblížil k policajtom a naznačoval, že použije strelnú zbraň. Hneď potom ho zastrelili.

Chambers obhajoval postup polície, ktorá sa rozhodla hľadaného muža zastreliť, namiesto toho, aby použila nesmrtiace donucovacie prostriedky.

„Vzhľadom na informácie, ktoré sme mali a neúspešným pokusom o vyjednávanie, robili naši ľudia určite všetko, čo mohli v takej veľmi riskantnej a nebezpečnej situácii, ktorá nabrala rýchly spád,“ poznamenal Chambers.

Hovorca nespresnil, koľko výstrelov polícia vypálila, ale potvrdil, že nebol len jeden. Správy na sociálnych médiách naznačujú, že policajti mohli vystreliť päť- až šesťkrát. Prípad bude predmetom troch vyšetrovaní, z nich jedno bude zamerané na preverenie postupu policajtov. Súčasťou vyšetrovania budú aj zábery z bezpečnostnej kamery v parku, ktorá celý incident zachytila.

Dávid podľa úradov pricestoval na Nový Zéland 20. marca a mal 12-mesačné víza pre pracovnú dovolenku. Jeho rodinu upovedomili o jeho smrti za asistencie Interpolu, uviedol honorárny konzul SR Peter Kiely. Dodal, že nevie, kde muž žil a pracoval.

Novozélandská polícia zverejnila v nedeľu fotografiu mladého Slováka s tým, že ho hľadá v súvislosti s tromi lúpežami v obchodoch s alkoholom. Dôkazy v jednom z nich ho spájali s činom. Podľa polície zrejme pri týchto lúpežiach nebola použitá strelná zbraň. Zamestnanec jedného z vykradnutých obchodov podľa spravodajského servera Stuff.co.nz povedal, že považoval páchateľa za Rusa vzhľadom na silný prízvuk zmiešaný s niekoľkými miestnymi slovami. Lupič ho ohrozoval veľkým nožom, správal sa chladnokrvne. „Bol ako profík… Bol veľmi pokojný a nebol tam hnev, krik alebo tak, len prišiel a hovoril veľmi pokojne," vyhlásil.

Kto bol mladík, ktorého polícia na Novom Zélande zastrelila a ako sa tam dostal

Dávid Červeň bol podľa novozélandskej spravodajskej stránky Stuff.co.nz kickboxer, ktorý odišiel z malého mesta na Slovensku za svojím americkým snom. Tamojšia polícia potvrdila, že pochádzal z Dolného Kubína na Orave, ktorá bola, ako píše novozélandsky web, už v minulosti známa ako chudobná oblasť.

Novozélanďan, ktorý ho spoznal, keď bol na výmennom pobyte v Kanade, povedal, že jeho smrť otriasla celou komunitou priateľov mladého Slováka i jeho priateľkou, ktorá žije na Novom Zélande. Muž, ktorý si želal zostať v anonymite, dodal, že s Dávidom sa zoznámil prostredníctvom kickboxu. „Patril k najjemnejším, najslušnejším ľuďom, akých som kedy poznal. Bol naozaj plachý," uviedol muž. „Z toho, čo sa mi podarilo zistiť z niekoľkých rozhovorov s mnohými mojimi priateľmi v Kanade, ktorí sú v šoku, sa vzhľadom na situáciu zdá, že mal zrejme depresiu. Pre nás všetkých je nepredstaviteľné, že bol do niečoho takého zapletený. Chcem len povedať, že to bol úžasný človek," vysvetlil nemenovaný muž, ktorý Dávida poznal dva a pol roka. „Jeho priateľka tu bola s ním a rozprával som sa s ňou. O niekoľko dní odvezie telo späť na Slovensko," dodal.

V čase pred smrťou mal Dávid podľa tohto muža určité finančné ťažkosti a podstúpil aj operáciu kolena, takže sa nemohol venovať kickboxu – čo bol jeho zdroj financií. „Najčudnejšie na celej veci je, že Nový Zéland je malá krajina a polícia tu nepoužíva smrtiacu silu – ani keď treba," pokračoval muž. „Neviem si ho predstaviť so zbraňou. Viem si predstaviť, že sa k nim (policajtom) asi blížil, je to veľmi skúsený kickboxer – ale nevidím dôvod, prečo teda nepoužili nesmrtiacu silu," dodal. Podľa ďalších mužových slov práve zosnulý otec mladého Slováka bol v minulosti jeho inšpiráciou, aby sa venoval kickboxu: „Viem, že sa mu v sne objavil otec a povedal mu, aby pokračoval v kickboxe – a to bola jeho inšpirácia."

Webová stránka Stuff.co.nz citovala údaje z portálu Obchodnej akadémie v Dolnom Kubíne, podľa ktorého tam Dávid študoval a rozprával o svojich úspech v kickboxe. Uvádza sa tam, že od roku 2006 vyhral päťkrát majstrovstvá v kickboxe. Dvakrát sa umiestnil tretí na majstrovstvách sveta juniorov v srbskom Belehrade, stal sa majstrom Európy a zvíťazil aj v amatérskych súťažiach v Maďarsku, vo Švajčiarsku, na Ukrajine a v Poľsku. V akcii ho zachytávajú aj mnohé videá na stránke YouTube.

Na webe venovanom slovensko-americkým výmenným pobytom sa nachádza údaj, že istý Dávid hľadal pred rokmi americkú rodinu, u ktorej by mohol žiť. Skrachovala mu totiž dohoda s agentúrou, ktorá mu pomohla vybaviť štúdium v zámorí. Podľa jeho vyjadrení mama s odchodom nesúhlasila a povedala mu, že rodina na to nemá peniaze. Vzal si teda pôžičku, aby zaplatil cestu do USA. „Mojím snom bolo ísť tam, naučiť sa jazyk a žiť tam," napísal. Do USA sa mu podarilo dostať a žiť tam tri roky od svojich 17 rokov – bol študentom na výmennom pobyte na strednej škole. V marci 2015 bol už na Novom Zélande.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Nový Zéland #kriminalita