Penzistom v Moskve zrušili dopravu zadarmo

Viac ako 1,2 milióna dôchodcov v okolí Moskvy prišlo o právo na bezplatné využívanie dopravy v hlavnom meste Ruska. Úrady si od tohto opatrenia sľubujú úsporu v objeme 2,8 miliardy rubľov ročne, čo je v prepočte 42 miliónov.

03.08.2015 09:52
Moskva, ženy, park Foto: ,
Penzisti z okolia Moskvy stratili možnosť cestovať zadarmo verejnou dopravou. Na ilustračnej snímke sú staršie ženy v moskovskom parku.
debata (36)

Penzisti sú nahnevaní. Tvrdia, že fakticky zostanú uväznení pod svojou strechou – nebudú sa môcť vybrať ani k lekárovi, ani za vnúčatami. Len približne 100-tisíc dôchodcov, ktorí dostávajú penziu nižšiu, ako je životné minimum, získa nárok na vyplatenie sociálnej dávky, ak penzisti pocestujú do moskovských nemocníc. Táto dávka však nesmie presiahnuť 400 rubľov v prípade vyšetrenia alebo 6-tisíc rubľov pri liečení.

Starších ľudí zvlášť pobúril výrok ministerky hospodárstva Moskovskej oblasti Iriny Smirnovovej. „Zrušenie výhod nastoľuje sociálnu spravodlivosť, pretože mnohí penzisti využívali bezplatné cestovanie k blahobytnému zamestnaniu a výplate v Moskve,“ poznamenala. Pravdou je, že tam mnohí dôchodcovia pracujú, lenže spravidla na podradných pozíciách.

Ľudmila Majetná z Lobne pri Moskve označuje zmenu za hanbu. Debatovala s kamarátkami a dospela s nimi k záveru, že pri súčasnej penzii si nebudú môcť dovoliť cestovať. „Veď jedna cesta vyjde na 300 rubľov,“ ponosuje sa 75-ročná dôchodkyňa. Uvedená suma je v prepočte 4,5 eura. „Človek sa hanbí za veľmoc s ďalekozrakými vodcami, ktorí si nevidia ani na špičku nosa, ani nevidia tých, čo sú pod nimi,“ dodala zatrpknuto.

Podobne je rozhorčený 66-ročný Viačeslav Antipenko. Celý život pracoval v chemickej továrni na moskovskom predmestí a prišiel tam o zdravie. V Moskve má potomkov a kamarátov. „Teraz ma zbavili základnej výsady,“ upozornil. Hnevajú sa aj jeho vrstovníci, ktorí zdôrazňujú, že mnohé lieky sa dajú zohnať iba v moskovských lekárňach.

Opoziční komunisti prízvukujú, že hlasovali proti odňatiu výhody pre penzistov. Ukazujú prstom na členov vládnucej strany Jednotné Rusko, ktorí návrh podporili v oblastnom parlamente. Aj v tejto strane sú však kritici zmeny. „Je zlé, že sa príprava právnej normy neposudzovala so staršou generáciou,“ posťažoval sa senátor Valerij Rjazanskij, ktorý je zároveň šéfom Zväzu penzistov Ruska. Pripomenul, že napríklad ústredné nemocnice Moskovskej oblasti (čiže okolia Moskvy) sa nachádzajú v metropole. Napísal list gubernátorovi, ktorého vyzval, aby úrady prehodnotili úsporné opatrenie.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #doprava #Rusko #úspora