Ani ďalšie rokovania v Minsku nepriniesli prielom

Ani dvanásťhodinové intenzívne debaty diplomatov v noci na utorok v bieloruskom Minsku nepriniesli prielom do rokovaní o ukončení ozbrojenej konfrontácie na východe Ukrajiny. Zasadnutie takzvanej kontaktnej skupiny podľa bieloruských médií prinieslo čiastkové úspechy, hlavné problémy však zostávajú otvorené.

04.08.2015 10:10
debata (8)

Zástupcovia povstaleckých „republík“ a diplomati z Kyjeva a Moskvy sa pokúšali vyriešiť najmä politickú stránku konfliktu, ktorej základom má byť decentralizácia štátnej správy a zmeny v ukrajinskej ústave. Pokrok zatiaľ rozhovory nepriniesli. Definitívne nie je ani znenie dohody o odsune ťažkej techniky z frontu, na ktorom sa znepriatelené strany predbežne dohodli na minulej schôdzke v júli.

Podľa zástupcu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Martina Sajdika, ktorý rokovania sprostredkuje, sa podarilo pokročiť v riešení problémov spojených so zásobovaním Donbasu vodou a s obnovením železničného spojenia s Luhanskou oblasťou. Obe strany sa údajne dohodli na postupe pri likvidácii mínových polí.

Zástupca doneckých radikálov v kontaktnej skupine Denis Pušilin po rokovaní novinárom oznámil, že separatisti po februárovom podpise mierových dohôd prepustili zo zajatia 317 Ukrajincov, ukrajinská armáda 287 povstalcov. Vzbúrenci podľa Pušilina držia ešte 45 zajatcov a 17 z nich sú ochotní vymeniť. Podľa ukrajinských médií majú v utorok rokovania kontaktnej skupiny pokračovať. Povstalecké médiá však tvrdia, že ďalšie stretnutie sa uskutoční až koncom augusta.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #minsk #Ukrajina