Do argentínskeho prístavu vplávala veľryba, spúšte cvakali ostošesť

Stovky Argentínčanov zaujala v pondelok veľryba, ktorá sa zatúlala do riečneho prístavu luxusných jácht v Buenos Aires. Obvykle pokojné miesto prechádzok bohatých obyvateľov okolia sa po rozšírení správy o veľryby naplnilo ľuďmi, ktorí zatúžili vzácny výjav si vyfotiť.

04.08.2015 17:00
veľryba, Argentína Foto: ,
Ľudia v argentínskom prístave Puerto Madero pozorujú zatúlanú veľrybu.
debata (6)

Veľrybe v prístavných vodách hrozí uhynutie a polícia sa ju preto pokúšala nasmerovať k otvorenému moru.

V prístave Puerto Madero sa morský cicavec objavil v pondelok popoludní a už v priebehu niekoľkých desiatok minút sa vďaka fotografiám na sociálnych sieťach začali schádzať stovky zvedavcov. „Práve sme doma obedovali, keď sme to videli v správach. Museli sme ju vidieť na vlastné oči,“ povedala agentúre AP učiteľka Rosana Saavedraová, ktorá do prístavu vyrazila s rodinou.

V Argentíne je zvyčajne pozorovanie veľrýb možné až v oblasti mesta Puerto Madryn, viac než 1 000 kilometrov južne od metropoly.

Vzácnu príležitosť si preto nenechali ujsť ani davy ďalších ľudí, tichá lokalita sa naplnila takmer karnevalovú atmosférou a každé vynorenie zvieraťa sprevádzalo cvakanie spúšťou.

V prístave Puerto Madero sa v pondelok 3.... Foto: SITA/AP, Natacha Pisarenko
veľryba, Argentína V prístave Puerto Madero sa v pondelok 3. augusta objavil morský savec.

Podľa miestnych biológov ide o keporkaka, ktorému môže pobyt v riečnom prostredí bez potravy veľmi uškodiť. Nie je síce presne jasné, ako dlho môže v prístave prežiť, každý ďalší deň ale bude znamenať jeho oslabenie, uviedol expert na ochranu morskej fauny Mariano Sironi.

Policajti sa preto zviera za pomoci motorového člna snažili vytlačiť do prúdiacej časti rieky Rio de la Plata, ktorá vedie do mora. Podľa argentínskych médií však nie je jasné, či sa to podarilo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #veľryba