Ďalšie vlakové nešťastie v Česku: 50 zranených po zrážke dvoch rýchlikov

V Česku na železničnej stanici Horažďovice-predmestie sa zrazili dva rýchliky. Podľa informácií Českej televízie sa na mieste zranilo 50 ľudí, z toho sedem stredne ťažko.

04.08.2015 14:14 , aktualizované: 15:55
debata (8)

Rýchliku, ktorý mieril z Českých Budejovic do Nepomuku, sa pri odchode vykoľajili posledné dva vagóny, ktoré narazili do vlaku, ktorý stál v opačnom smere, išlo o linku z Plzne do Brna.

„Sedem ľudí utrelo stredne ťažké zranenia. Prepravili sme ich do nemocnice v Plzni, Českých Budejoviciach a v Klatovech. Troch sme transportovali vrtuľníkom, ostatných sanitkami. Na mieste ďalej ošetrujeme ľahko zranených ľudí, u ktorých zdravotníci rozhodnú, či si ich zranenia vyžiadajú aj prepravu do nemocnice alebo bude postačovať ošetrenie na mieste. Ich presný počet zatiaľ nepoznám,“ povedala pre portál iDnes.cz dispečerka krajskej záchrannej služby Lenka Ptáčková.

Vlaková stanica je momentálne neprejazdná, pre prepravu cestujúcich zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu.

Na miesto nehody už mieri špeciálny žeriav, ktorý by mal vykoľajené vlaky dostať späť na koľajnice. Výška škody zatiaľ nie je určená. Príčinu nehody vyšetrujú.

Príčinou môže byť poškodený vlak či trať

Stanica Horažďovice-predmestie je momentálne v rekonštrukcii. „Zabezpečovacie zariadenie môže byť vypnuté, ale neviem, ako to bolo na tejto konkrétnej výhybke. Potom je všetko v rukách človeka a ako vyplýva zo štatistík, človek robí chybu častejšie. Elektronické zabepečovacie zariadenie sa v podstate nemýli,“ povedal Českej televízii námestník zo Železničnej inšpekcie Jan Kučera.

Jednou z možností, s ktorou pracujú vyšetrovatelia, je aj poškodenie vlaku alebo trati. Horúce počasie by však na nehodu nemalo mať vplyv. „V stanici sa nestáva, že by sa rozťahovali koľajnice. Nejazdí sa tam ani veľmi rýchlo,“ vysvetlil Kučera.

Na rovnakom mieste sa v decembri minulého roka vykoľajil nákladný vlak prevážajúci uhlie. Pri nehode sa vtedy nikto nezranil, príčinou bola pravdepodobne porucha na vagóne.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vlakové nešťastie #zranení #zrážka vlakov