Záplavy v južnej Ázii si už vyžiadali viac ako 400 obetí

Viac ako 400 obetí si v uplynulých dňoch vyžiadali nezvyčajne silné monzúnové dažde a následné záplavy či zosuvy pôdy v Barme, Indii, Pakistane a Vietname. V Indii v utorok počet obetí dosiahol 215, zo susedného Pakistanu hlásia viac než sto obetí. V Barme zahynulo z príčiny utopenia alebo zavalenia viac ako 60 osôb. Vo Vietname prišlo o život najmenej 35 ľudí.

04.08.2015 15:11
india, zaplavy Foto: ,
Záplavy v Indii nútila obyvateľov Západného Bengálska presúvať sa aj so svojim majetkom do vyššie položených oblastí.
debata

V chudobnej Barme bojuje v zaplavených oblastiach o prežitie až 200-tisíc ľudí. Mnoho z nich sa uchýlilo do školských budov alebo budhistických kláštorov. Viaceré regióny sú odrezané od vonkajšieho sveta, informoval Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Prerušené sú tiež rozvody elektriny a telekomunikačná infraštruktúra.

Najmenej 150-tisíc ľudí potrebuje potraviny. Chýba tiež pitná voda, stany, lieky a moskytiéry. To najhoršie ešte zrejme Barma a India za sebou nemajú, pretože tamojší meteorológovia očakávajú aj v nasledujúcich dňoch silné dažďové zrážky. Už teraz sú tisícky domov a mostov zničené. Nepoužiteľné sú aj cesty a polia.

Barmská vláda varovala obyvateľov nízko položených regiónov pred ďalšími povodňami, pretože vo vyšších polohách opäť silno pršalo. V niektorých oblastiach už vyhlásili stav núdze. Barmská vláda vyzvala OSN a darcovské krajiny aj humanitárne organizácie o pomoc.

Monzúnová sezóna s mohutnými zrážkami, ktorá trvá spravidla od júna do septembra, je životne dôležitá pre indické poľnohospodárstvo. Každoročne však majú lejaky na svedomí stovky mŕtvych, zničené domy, cesty i mosty a takisto úrodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #záplavy #Ázia