Rusko si robí nárok na veľkú časť Arktídy. Poslalo OSN svoju žiadosť

Rusko zaslalo OSN žiadosť, v ktorej si robí nárok na časť Arktídy bohatej na nerasty. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Rusko verí, že príslušná komisia OSN jeho nárok na 1,2 milióna kilometrov štvorcových začne posudzovať ešte tento rok.

04.08.2015 17:07
arktída, ľadovec, otepľovanie Foto:
Pod vplyvom roztápania polárneho ľadu sa Arktída stáva dostupnejšou a viaceré krajiny by radi využívali túto na nerasty bohatú oblasť.
debata (387)

Moskva tvrdí, že Lomonosov chrbát, ktorý sa tiahne pod hladinou Severného ľadového oceána od kontinentu smerom k pólu, je predĺžením ruského kontinentálneho šelfu, a že teda má právo na jeho ekonomické využívanie.

Nerastné bohatstvo Arktídy, kde sa môže skrývať až štvrtina svetových zásob ropy a zemného plynu, chce skúmať aj Kanada, USA, Nórsko a Dánsko. Rivalita medzi týmito krajinami ešte zosilnela s tým, ako sa pod vplyvom roztápania polárneho ľadu stáva Arktída dostupnejšou.

Súčasná ruská žiadosť sa opiera o výsledky mnohých expedícií, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko OSN o časť Arktídy prvýkrát požiadalo v roku 2002, ale pre nedostatok dôkazov mu organizácia žiadosť vrátila.

Na demonštráciu svojich nárokov Moskva vyslala v roku 2007 k Severnému pólu expedíciu, ktorá na morské dno umiestnila kovovú schránku s ruskou vlajkou. V poslednej dobe Rusko posilnilo aj svoju vojenskú prítomnosť v Arktíde.

387 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Rusko #OSN #nerastné bohatstvo