Izrael začal voči židovským extrémistom aplikovať administratívnu väzbu

Izraelské ministerstvo obrany uvalilo v noci na stredu šesťmesačnú administratívnu väzbu na židovského extrémistu podozrivého z účasti na násilnostiach, ktoré sa v poslednom čase odohrali na pravom brehu Jordánu.

05.08.2015 08:59
debata (2)

Ide o prvý prípad, keď bolo toto opatrenie aplikované voči židovskému extrémistovi – doteraz sa totiž používalo v prvom rade voči Palestínčanom, konštatovala agentúra Reuters.

Uväzneným je Mordechaj Mayer, židovský osadník, ktorého zadržali v utorok pre podozrenie z účasti na nedávnych násilnostiach a útokoch. Úrady zatiaľ neoznámili, či je Mayer zapletený do podpaľačského útoku, ktorý si minulý týždeň vyžiadal život palestínskeho batoľaťa a šokoval izraelskú spoločnosť.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok znova prisľúbil razantne zakročiť proti židovským extrémistom, a to vrátane uvalenia administratívnej väzby, ktorej kontroverznosť spočíva v tom, že ľudia sú zadržiavaní bez vznesenia obvinenia a bez akéhokoľvek súdneho procesu, pričom šesťmesačná lehota sa môže obnovovať.

Cieľom uvalenia administratívnej väzby je zabrániť ďalším násilnostiam v prípadoch, keď nie je dostatok dôkazov na súdne stíhanie, ako aj vtedy, keď hrozí prezradenie identity tajných informátorov.

Podľa izraelskej televízie úrad generálneho prokurátora vydal v utorok súhlas vziať do administratívnej väzby troch židovských extrémistov. Toto opatrenie nadobúda účinnosť až vtedy, keď návrh na vzatie do administratívnej väzby schváli minister obrany, čo sa v Mayerovom prípade stalo. Ďalší dvaja extrémisti – Meir Ettinger a Eviatar Salonim, podozriví z napojenia na krajne pravicové skupiny – zostávajú vo vyšetrovacej väzbe.

Agentúra Reuters v noci na stredu informovala, že v súvislosti s minulopiatkovým podpaľačským útokom polícia vyzvala občanov na spoluprácu a poskytnutie informácií, ktoré by mohli viesť k dolapeniu páchateľov. Reuters poznamenal, že v Izraeli ide o ojedinelý postup. Hovorkyňa izraelskej polície však poprela, že by to znamenalo problémy pri pátraní.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovskí extrémisti