Pätina ľudí v Nemecku má imigrantské korene

Počet ľudí žijúci v Nemecku, ktorí majú zahraničný pôvod, rastie. Vyplýva to zo správy Nemeckého federálneho štatistického úradu.

07.08.2015 09:00
debata (39)

V krajine žilo v roku 2014 okolo 16,4 milióna ľudí, ktorí sú pôvodom so zahraničia. Je to 20,3 percenta z viac ako 81 miliónov obyvateľov Nemecka. V tomto počte sú zarátaní ľudia, ktorí sa do krajiny prisťahovali po roku 1950, a ich potomkovia. Rovnako do tejto skupiny patria cudzinci žijúci v Nemecku.

Množstvo ľudí s imigrantskými koreňmi v krajine narastá. Oproti roku 2013 vlani v Nemecku ich počet vzrástol o tri percentá a v porovnaní s rokom 2011 dokonca o 10 percent. Imigrantské štatistiky vedú nemecké úrady od roku 2005.

Nemecko je hlavne pre svoju silnú ekonomiku magnetom pre prisťahovalcov. Podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je z pohľadu migrantov po USA druhou najvyhľadávanejšou krajinou.

V roku 2014 sa do Nemecka prisťahovalo približne 620-tisíc ľudí z krajín Európskej únie. Agentúra AFP uviedla, že medzi nimi boli najmä Poliaci, Rumuni, Taliani, Bulhari a Maďari. Zároveň však v Nemecku narastá počet mimoeurópskych imigrantov. Značnú skupinu medzi nimi tvoria Číňania a Indovia.

Do krajiny sa však chcú dostať aj Sýrčania, ktorých krajina je zmietaná vojnou. Rovnako aj ďalší obyvatelia krajín Blízkeho východu a Afriky, ktorí utekajú pred konfliktami a neutešenou ekonomickou situáciou.

„V súvislosti s tým sa však zhoršuje situácia v Nemecku,“ povedal pre Pravdu Matthias Mayer z Bertelsmannovej nadácie, ktorý sa zaoberá migráciou. Pripomína fakt, že za prvý polrok zaznamenala polícia 173 porušení zákona v súvislosti s útokmi proti objektom, kde sú ubytovaní žiadatelia o azyl.

„V roku 2014 sme mali okolo 200-tisíc žiadostí o poskytnutie ochrany,“ uviedol Mayer. "Federálny úrad pre migráciu a utečencov predpokladá, že tohto roku bude žiadostí o azyl okolo 450-tisíc. Je to skutočne vysoké číslo, je to ešte viac, ako sme zaznamenali začiatkom 90. rokov.

Musíme zefektívniť azylovú procedúru. Kto však tvrdí, že systém ubytovania utečencov už nefunguje, nemá pravdu. Aj Asociácia nemeckých miest nedávno uviedla, že má miesto aj pre ďalších azylantov,“ vysvetlil Mayer. Podľa odborníkov musia politici riešiť otázku, ako urýchliť azylový proces, aby utečenci nezostávali roky v právnom vákuu.

„Zákony, ktoré by viedli k zvýšenému počtu imigrantov v Nemecku, odmietame,“ vyhlásil však pre televíziu ARD Horst Seehofer, šéf Kresťansko-sociálnej únie, ktorá je v Bavorsku sesterskou stranou CDU kancelárky Angely Merkelovej.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #Nemecko #imigranti