Rusko odmietlo ukrajinské špekulácie o dohode v kauze Savčenková

Rusko v stredu odmietlo informácie ukrajinských tajných služieb, podľa ktorých Moskva sľubovala prepustiť väznenú ukrajinskú pilotku Nadiju Savčenkovú výmenou za zriadenie dopravného koridoru z Ruska cez Ukrajinu na okupovaný Krym. Informáciu ukrajinskej kontrarozviedky hovorca Kremľa dôrazne poprel.

05.08.2015 13:32
Nadežda Savčenková, Rusko, väzenie, pilotka,... Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.
debata (36)

Poradca šéfa ukrajinskej tajnej služby SBU Jurij Tandit v noci na stredu v kyjevskej televízii vyhlásil, že „ľudia z okolia prezidenta Vladimira Putina“ Kyjevu navrhovali prepustenie Savčenkovej z ruského väzenia. „My vám Savčenkovú, vy nám koridor z Rostova na Krym,“ tlmočil Tandit údajný návrh ruského vedenia.

Savčenková je v Rusku obvinená z podielu na smrti dvoch ruských novinárov a z nezákonného prekročenia hraníc do Ruska. Podľa Kyjeva je nevinná a z Donbasu ju do Ruska uniesli. Ostro sledovaný proces vyvoláva protiruské protesty na Ukrajine aj v zahraničí. Šíria sa špekulácie, že Rusko Savčenkovú odsúdi a potom ju vymení za niektorého z ruských vojakov väznených na Ukrajine.

Rusko má po minuloročnej anexii so zásobovaním Krymu vážne problémy. Suchozemská cesta na obsadené územie neexistuje a trajektová doprava z ruskej pevniny je preťažená, nespoľahlivá a často vystavená nepriazni počasia. Plány na vybudovanie mosta z Ruska na Krym sú zatiaľ len na papieri.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov informácie ukrajinskej kontrarozviedky poprel. „O rokovaní, ktorého výsledkom by mal byť dopravný koridor na Krym, mi nie je nič známe. Nie je mi ani známe, či je niečo také vôbec možné. Krym je ruské teritórium a náležitý program jeho infraštruktúrneho zabezpečenie existuje,“ vyhlásil hovorca. Súd so Savčenkovou sa začal koncom júla v ruskom mestečku Doneck neďaleko ukrajinských hraníc. Ukrajinke hrozí až 25 rokov väzenia.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #SBU #Nadežda Savčenková