V Nemecku odvolali najvyššieho štátneho zástupcu, obvinil blog z vlastizrady

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas v utorok zbavil funkcie najvyššieho štátneho zástupcu Haralda Rangeho. Range čelil kritike zo strany vlády i novinárskych organizácií po tom, čo začal vyšetrovanie proti investigatívnemu blogu Netzpolitik.org pre podozrenie z vlastizrady.

05.08.2015 13:45
Harald Range Foto:
Odvolaný najvyšší spolkový štátny zástupca Harald Range.
debata (7)

Ešte skôr, počas dňa, obvinil vládu Angely Merkelovej, že sa neoprávnene mieša do vyšetrovania blogu a ohrozuje nezávislosť justície.

Minister Maas večer uviedol, že Range svojimi vyjadreniami nenapraviteľne narušil dôveru medzi ministerstvom spravodlivosti a štátnym zastupiteľstvom a nemôže vo funkcii pokračovať. Minister tiež oznámil, že ako nového štátneho zástupcu navrhne mníchovského prokurátora Petera Franka.

Spor v nemeckej justícii sa začal, keď blog Netzpolitik.org v dvoch článkoch odhalil plány nemeckej kontrarozviedky, Spolkového úradu na ochranu ústavy, rozšíriť sledovanie internetu. Kvôli tomu blog zverejnil výňatky z tajných dokumentov úradu. Najvyššie štátne zastupiteľstvo obvinilo blog z vlastizrady. Po vlne kritiky Range vyšetrovanie pozastavil a zostavil expertnú skupinu, ktorá mala preveriť, či v danom prípade skutočne prišlo k vyzradeniu štátneho tajomstva.

V utorok dopoludnia Range na tlačovej konferencii vyhlásil, že mu minister spravodlivosti nariadil expertnú skupinu okamžite rozpustiť. Pritom predbežné závery skupiny naznačovali, že informácie zverejnené na Netzpolitik.org boli skutočne štátnym tajomstvom.

„Ovplyvňovať vyšetrovanie, keď sa možný výsledok nezdá byť politicky vhodný, je neprípustný útok na nezávislosť justície,“ povedal Range. Zároveň zdôraznil, že si je vedomý, aká dôležitá je pre demokraciu sloboda tlače. „Táto sloboda ale neplatí bez obmedzení a to ani na internete. Nezbavuje novinára povinnosti dodržovať zákony. A je úlohou justície, nie politiky, aby na dodržovanie týchto zákonov dohliadala,“ povedal štátny zástupca.

Minister spravodlivosti Maas čelí kritike opozície. Zelení a Die Linke ho obviňujú, že nezasiahol skôr a nenechal vyšetrovanie blogu zastaviť už na začiatku. Ministerstvo spravodlivosti priznalo, že ho najvyššie štátne zastupiteľstvo informovalo o začiatku vyšetrovania až na konci mája. Maas však proti Rangemu vystúpil až tento víkend. Opozícia žiada, aby Heiko Mass vystúpil v Spolkovom sneme a vysvetlil, do akej miery bol o vyšetrovaní informovaný a prečo proti nemu nezasiahol skôr. Katrin Göringová-Eckardtová, predsedkyňa poslaneckého klubu Zelených, tvrdí, že minister o vyšetrovaní blogu vedel dlho, ale nebránil mu a naopak Rangeho podporoval. Kriticky sa k Maasovi stavia i neparlamentná Slobodná demokratická strana (FDP).

Proti Maasovi vystupujú i niektorí vládni poslanci. Hans-Peter Uhl z bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) obvinil sociálnodemokra­tického ministra spravodlivosti, že na príprave obvinenia blogu z vlastizrady so štátnym zastupiteľstvom tri mesiace spolupracoval.

Zakladateľ blogu Markus Beckedahl obvinil vládu a spolkové štátne zastupiteľstvo z úmyslu zastrašiť novinárov. Aféra však znamenala pre Netzpolitik.org tiež finančný prínos. Od štvrtka získal blog dary v hodnote 50-tisíc eur. Beckedahl odvolanie Rangeho uvítal, ale žiada zastavenie vyšetrovania. „Požadujeme okamžité zastavenie vyšetrovania, ktoré sa proti nám stále vedie. Nie sme žiadni vlastizradcovia,“ uviedol na Facebooku.

Netzpolitik.org je jedným z najznámejších nemeckojazyčných blogov a jeho obvinenie z vlastizrady vyvolalo v Nemecku poplach. Protestovali proti nemu novinárske zväzy, pochybnosti o oprávnenosti vyšetrovania dali najavo okrem ministra spravodlivosti aj kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Thomas de Maiziére.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Nemecko #sloboda na internete #vlastizrada #Netzpolitik.org