Potvrdené. Kus nájdeného krídla je z nezvestného Boeingu

Medzinárodní experti potvrdili, že nedávno nájdený kus krídla pochádza z nezvestného malajzijského Boeingu 777.

05.08.2015 20:30
lietadlo, troska MH370 Foto: ,
Kus nájdenej trosky z lietadla skúmajú v Toulouse vo Francúzsku.
debata (4)

Malajzijský premiér Najib Abdul Razak o tom informoval niekoľko hodín potom, ako experti začali vo Francúzsku skúmať úlomok stroja. Ten sa našiel pred týždňom na ostrove Réunion v Indickom oceáne.

„Medzinárodný tím expertov potvrdil, že nájdený fragment lietadla na ostrove Réunion je určite z už 515 dní nezvestného malajzijského letu MH370,“ uviedol premiér vo vyhlásení.

Leteckí experti začali skúmať kus lietadla dopoludnia v špeciálnom laboratóriu pri francúzskom meste Toulouse. Výsledky všetkých analýz úlomku sa očakávajú do siedmich dní.

Špecialisti začali vo vojenskom laboratóriu na juhozápade Francúzska s analýzou fragmentu stroja overením povahy predmetu a zisťovali, akému stroju patrí. Využívajú pritom najmä kontrolu zisteného sériového čísla a plány od výrobcu.

Potvrdenie, že kus krídla patrí zmiznutému lietadlu, sa predpokladalo. Existujú však vážne pochybnosti o tom, že sa niekedy podarí zistiť príčinu katastrofy. Teda či bolo lietadlo zničené počas letu alebo sa rozbilo o morskú hladinu. „Vzhľadom na skromné rozmery úlomku (asi dva metre štvorcové) nič nenasvedčuje tomu, že na konci tejto analýzy sa bude dať povedať, čo sa stalo,“ uviedol zdroj blízky vyšetrovaniu.

Skúmaniu úlomku v laboratóriu francúzskeho ministerstva obrany sa zúčastňujú okrem francúzskych špecialistov aj odborníci z Malajzie, ktorej leteckej spoločnosti stroj patril, tiež z Číny, odkiaľ boli pasažieri letu a z americkej firmy Boeing. Prítomní sú vraj aj austrálski experti.

Asi najväčšia záhada civilnej leteckej dopravy v dejinách sa začala vlani 8. marca, keď Boeing 777 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines let MH370 zmizol z radarov krátko po štarte z Kuala Lumpuru. Na jeho palube bolo 239 ľudí, ktorí podľa všetkého zahynuli, keď stroj z doposiaľ nejasných príčin zrejme havaroval a spadol na neznámom mieste do mora.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #trosky #malajzijské lietadlo #Boeing 777 #MH370