Poľsko má nového prezidenta, Duda zložil prezidentský sľub

Andrzej Duda, konzervatívny politik podporovaný stranou Právo a spravodlivosť (PiS), zložil vo štvrtok sľub ako šiesty prezident Poľskej republiky od pádu komunizmu v roku 1989.

06.08.2015 08:40 , aktualizované: 11:27
debata (3)

V prejave po zložení sľubu 43-ročný Duda za svoju hlavnú úlohu označil službu Poliakom, a to najmä znevýhodneným skupinám obyvateľstva. Informoval, že má v úmysle vytvoriť úrad pre Poliakov žijúcich v zahraničí. Vyslovil sa aj za udržiavanie kontaktu s tými mladými ľuďmi, ktorí odišli za prácou do zahraničia a zvažujú svoj návrat do vlasti.

Duda je aj za posilnenie bezpečnostných záruk a prítomnosti NATO v Poľsku i v regióne. Uviedol, že sa chce zasadiť za to, aby Poľsko vystupovalo aktívnejšie na medzinárodnej scéne, a to aj v rámci NATO i EÚ.

Vyhlásil tiež, že splní aj svoje sľuby z predvolebnej kampane, v prvom rade ohľadom zníženia veku pre odchod do dôchodku, zvýšenia prahu nezdaneného príjmu a vyplácania prídavkov na deti. Na záver svojho prejavu pred poslancami oboch komôr poľského parlamentu a pozvanými hosťami vyjadril presvedčenie, že jeho pôsobenie v najvyššej funkcii bude úspešné.

Duda zložil prezidentský sľub vo Varšave, kde sa konalo slávnostné zasadnutie oboch komôr parlamentu. Okrem zahraničných hostí a diplomatov sa na slávnostnom akte zúčastnili aj Dudovi predchodcovia vo funkcii: Bronislaw Komorowski, Alexander Kwašniewski a Lech Walesa.

Pre stredo-pravicovú vládu premiérky Ewy Kopaczovej sa tak zrejme skončí obdobie hladkej spolupráce s hlavou štátu. Už počas predvolebnej kampane Duda, kandidát národno-konzervatívneho Práva a spravodlivosti (PiS), ľuďom sľúbil znížiť vek pre odchod do dôchodku. Ten pritom zvýšila vláda v terajšom funkčnom období.

V máji sa Duda prekvapujúco stal víťazom prezidentských volieb nad favorizovaným Bronislawom Komorowským, ktorý sa usiloval o znovuzvolenie do úradu ako kandidát Občianskej platformy (PO). Premiér v Poľsku má síce väčšie právomoci ako prezident, ale hlava štátu je súčasne najvyšším veliteľom ozbrojených síl, má vplyv aj na zahraničnú politiku a má právo predkladať zákony i vetovať ich.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezident #prísaha #Andrzej Duda