Od druhej polovice júla obesili v Pakistane denne desať ľudí

Od zrušenia moratória na výkon trestu smrti, ku ktorému došlo v druhej polovici júla, popravili v Pakistane už 200 ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. "V stredu sme dosiahli hranicu 200," povedal nemenovaný predstaviteľ pakistanského ministerstva vnútra.

06.08.2015 16:59
debata

Pakistanská komisia pre ľudské práva (HRCP) uviedla, že do utorňajšej polnoci bolo obesených 196 odsúdených, pričom ďalšie najmenej štyri tresty smrti obesením boli vykonané v stredu vo väznici v pakistanskej provincii Pandžáb. Celkovo tak od druhej polovice júla do štvrtka popravili v Pakistane 200 ľudí. Pakistanská vláda zrušila moratórium na výkon trestu smrti vlani v decembri po útoku militantov z hnutia Taliban na vojenskú školu v meste Pešávar, pri ktorom zahynulo 134 žiakov a 19 dospelých.

Vláda popravy opäť zastavila počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa skončil 18. júla, čo znamená, že pakistanské úrady popravili každý deň až desať odsúdených. HRCP označila vývoj v Pakistane za nesmierne krutý a bolestivý. „Najhoršie na tom je, že všetci obesení boli chudobní, teda takí, ktorí si v tomto systéme prežranom korupciou nemohli dovoliť kúpiť spravodlivosť,“ uviedol hovorca HRCP Zamán Chán.

Podľa štatistiky ministerstva spravodlivosti čaká v pakistanských väzniciach na popravu až 8000 odsúdených, čo je najviac za niekoľko desaťročí. Organizácia Spojených národov (OSN), Amnesty International (AI), Human Rights Watch (HRW) a iné svetové ľudskoprávne organizácie opakovane vyzývajú pakistanskú vládu, aby na výkon trestu smrti znova zaviedla moratórium.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #trest smrti