V jadrovom komplexe Párčín zaznamenali podozrivú aktivitu

Irán pravdepodobne ničí dôkazy experimentov vo svojom jadrovom vojenskom komplexe Párčín. Tvrdí to americký Inštitút pre vedu a medzinárodnú bezpečnosť (ISIS), informovala vo štvrtok agentúra Reuters.

06.08.2015 18:27
debata (13)

ISIS poukazuje na satelitné zábery, na ktorých je vidno vozidlá a kontajnerové objekty privážané do Párčínu. Zábery vznikli po tom, ako Irán 14. júla podpísal so šiestimi svetovými mocnosťami dohodu o obmedzení svojho jadrového programu.

Takýto krok by mohol skomplikovať prácu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni, ktorá skúma jadrové aktivity Teheránu z minulosti a má podozrenie na ich vojenský charakter.

„Táto obnovená činnosť, ktorá sa objavila po uzavretí dohody, vyvoláva značné obavy, že sa Irán snaží o zmarenie vyšetrovania MAAE,“ uviedol ISIS vo svojej správe. Irán tieto podozrenia ostro odsúdil s tým, že ide len o opravu cesty.

Podľa údajov poskytnutých MAAE členskými štátmi mohlo v komplexe Párčín v minulosti dochádzať k hydrodynamickým pokusom zameraným na to, ako určité materiály reagujú pod vysokým tlakom, napríklad pri jadrovom výbuchu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #ISIS