Zeman vraj dostal anonym, aby zvážil výmenu Čechov za Fajáda

Na Pražský hrad doručili údajne anonymný list adresovaný prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi s výzvou, aby českí predstavitelia zvážili výmenu piatich unesených občanov krajiny za Libanonca, ktorý čaká po zadržaní v Česku na vydanie do USA.

06.08.2015 22:20
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman údajne dostal anynonymný list týkajúci sa únosu piatich Čechov. Jeho hovorca vec odmietol komentovať.
debata (1)

Informovali o tom vo štvrtok viaceré české printové i elektronické médiá, prvotným zdrojom bol týždenník Respekt. Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček v reakcii na otázku, či môže potvrdiť existenciu spomínaného listu, lakonicky konštatoval: „Z bezpečnostných dôvodov to nekomentujeme.“

Už na budúci týždeň sa do Libanonu chystá vycestovať námestník ministra zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek, ako aj šéf Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta. Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek iba v stredu potvrdil, že vyhovel želaniu svojho libanonského rezortného partnera a do krajiny zatiaľ nepocestuje, pretože pátranie po únoscoch zatiaľ neprinieslo potrebné množstvo informácií.

Oficiálne nepotvrdené kuloárne informácie hovoria o tom, že prioritnou úlohou Roberta Šlachtu nebude pri ceste do Libanonu zhromaždiť nové informácie alebo rokovať o zintenzívnení spolupráce policajných zložiek, ale odovzdať libanonskej strane údaje, ktoré nazhromaždili českí kriminalisti a ktoré súvisia s pozadím kauzy. Nevedno však, o čo presne ide.

Ak by sa informácie o liste prezidentovi ČR potvrdili, posilnilo by to možnosť, že únos pätice českých občanov naozaj súvisí so zadržiavaným Alím Fajádom, ktorý v Prahe naletel americkým agentom a spoločne s dvoma komplicmi skončil za mrežami po tom, čo im ponúkol na predaj zbrane. Vzhľadom na fakt, že sa však vždy nájdu jednotlivci, či skupiny, ktoré chcú podobné udalosti zneužiť vo svoj prospech, to však s určitosťou neznamená istotu, že únos zorganizovali osoby blízke Fajádovi.

V polovici júla sa neďaleko libanonsko-sýrskej štátnej hranice našlo opustené auto s osobnými vecami pätice českých občanov: reportérov televízie z Jindřichovho Hradca Pavla Kofroňa a Miroslava Dobeša, prekladateľa Adama Homsiho, vojaka, ktorý mal i skúsenosti z Afganistanu Martina Psíka, ako aj advokáta Jana Švarca, obhajcu v ČR zadržaného Alího Fajáda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #únos