Po rokoch identifikovali duo nezvestných horolezcov z Japonska

Telesné pozostatky, na ktoré vlani v septembri naďabil v ľadovcovej oblasti v okolí končiara Matterhorn (4478 m) v nadmorskej výške 2800 metrov istý alpinista, patria dvojici japonských horolezcov, ktorí boli nezvestní v oblasti od roku 1970.

06.08.2015 23:58
debata

S pomocou japonského konzulátu v Ženeve sa podarilo vypátrať aj príbuzných oboch mužov a informovať ich o spomínaných skutočnostiach.

Potvrdila to vo štvrtok švajčiarska polícia s tým, že v júli sa zosnulých podarilo aj formálne identifikovať súdnym znalcom za pomoci porovnania vzoriek DNA. Informácie prinieslo internetové vydanie švajčiarskeho denníka Blick aj svetové agentúry.

Dvojica Japoncov vo veku 21 a 22 rokov sa pred 45 rokmi počas výstupu na Matterhorn ocitla v snehovej búrke. Duo sa na zozname nezvestných ocitlo 18. augusta 1970, pátracie akcie po mladých mužoch neviedli k očakávanému výsledku.

Klimatické zmeny, ktoré majú za následok urýchlené topenie sa ľadovcov, mali aj vo švajčiarskych Alpách nepriamo zásluhu na odhalení telesných pozostatkov viacerých nezvestných horolezcov, ktorých zoznam tam polícia registruje od roku 1925.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Alpy #horolezci