Francúzka, ktorú vo februári uniesli v Jemene, je na slobode

Francúzku občianku Isabelle Primovú, ktorú 24. februára uniesli vo vojnou zmietanom Jemene, sa podarilo oslobodiť a v najbližších hodinách sa vráti domov. Oznámil to v noci Elyzejský palác.

07.08.2015 07:25
Isabelle Prime Foto: ,
Isabelle Prime (na plagáte vpravo) bola v rukách únoscov od februára.
debata

Tridsaťročnú Primovú, ktorá pracoval ako konzultantka projektu financovaného Svetovou bankou, uniesli spolu s jej jemenskou tlmočníčkou v hlavnom meste Saná na ceste do práce. Tlmočníka bola prepustená v marci. Vypovedala, že ju únoscovia bili a zle sa k nej správali.

Kto je za únos zodpovedný stále nie je známe. Elyzejský palác nekonkretizoval okolnosti oslobodenia francúzskej rukojemníčky. Výslovne sa však poďakoval ománskemu sultánovi Kábusovi ibn Saídovi za jeho prínos k vyriešeniu krízy.

Jemenskú metropolu momentálne ovládajú šiitskí povstalci húsíovia, bojujúci proti stúpencom prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorý utiekol do exilu v Saudskej Arábii.

Únosy cudzincov sú v Jemene veľmi rozšírené. Pred vypuknutím občianskej vojny si kmene alebo miestne odnože teroristickej siete al-Káida týmto spôsobom chceli vynútiť zaplatenie výkupného alebo ústupky od vlády. Takmer všetkých unesených sa podarilo oslobodiť bez zranení.

Jednou z mála výnimiek bol vlaňajší december, keď pri neúspešnej akcii amerického komanda zahynuli na juhovýchode Jemenu americký novinár Luke Somers a juhoafrický učiteľ Pierre Korkie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #únos #Isabelle Primová