Islamisti uniesli v Homse 230 ľudí, medzi nimi sú aj kresťania

Radikáli z Islamského štátu uniesli v sýrskej provincii Homs 230 ľudí, medzi nimi sú aj desiatky kresťanov. Informovali o tom ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z Londýna.

07.08.2015 16:18
Sýria, Homs Foto: ,
Sýrska provincia Homs je po rokoch konfliktu zničená.
debata (4)

Únos súvisí s bojom o meste Karajtin, ktoré islamisti dobyli po ťažkých bojoch so sýrskymi vojakmi. Mesto leží v púštnej oáze južne od provinčného strediska Homs. Je v blízkosti cesty spájajúcej historickú Palmýru s pohorím na sýrskej hranici s Libanonom.

Z Karajtinu hlásili niekoľko dní ťažké boje. Islamský štát údajne v noci na piatok uniesol 230 ľudí, medzi ktorými sú desiatky kresťanských rodín. Niektoré z nich radikáli chytili karajtínskom kostole.

Karajtin má 40-tisíc obyvateľov, z ktorých časť vyznáva sunnitský islam a časť kresťanostvo. Podľa ochrancov ľudských práv získal Islamský štát obsadením tohto mesta pod kontrolu trasu, ktorou môže prepravovať svojich ľudí a materiál zo západu do Palmýry, ktorú má v rukách od mája.

Islamský štát je pod tlakom na severe Sýrie, kde proti nemu bojuje zahraničná koalícia. USA v stredu spustili útoky bezpilotných lietadiel na ciele Islamského štátu vedené zo základní v Turecku. Ankara tvrdí, že sa jej do operácií v najbližšej dobe zapojí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #Homs #únos #Islamský štát