V Európe padali teplotné rekordy, v Nemecku namerali 40,3 stupňov Celzia

O piatkovom vyrovnaní nemeckého historického teplotného rekordu v bavorskom Kitzingene informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na národnú meteorologickú službu. Už 5. júla zaznamenali v Kitzingene nový historický teplotný rekord, keď tam ortuť teplomerov vystúpila na 40,3 stupňa Celzia.

07.08.2015 19:23
debata (4)

V piatok sa to v rovnakej lokalite zopakovalo v rovnakej podobe. Hodnota 40,3 stupňa Celzia je najvyššie nameranou teplotou na území Nemecka od začiatku celoštátnych meraní v roku 1881. Podľa hovorcu národnej meteorologickej služby DWD nie je pravdepodobné, že by dnes kdekoľvek v Nemecku namerali ešte vyššiu hodnotu.

Nemeckí meteorológovia predpovedajú, že extrémne horúčavy v krajine ukončia už v najbližších hodinách búrky. Počasie by však aj naďalej malo zostať typicky letné s prijateľnými teplotami okolo 30 stupňov Celzia.

Na severe a severozápade krajiny, ako aj na pobreží Nemecka to však môže byť aj o niekoľko stupňov menej. S lokálnymi búrkami treba rátať aj v ďalších dňoch, búrky plošného charakteru však súčasná meteorologická situácia nenaznačuje.

Aj Nemecko tak predbežne márne čaká na výrazné ukončenie sucha, veď už jar bola v krajine veľmi suchá a od začiatku júna tu zaznamenali iba čosi viac ako polovicu obvyklého množstva zrážok.

Česko zažilo najteplejší deň roka 2015, pri Prahe namerali už 39,3 stupňa

Prvý augustový piatok roka 2015 je v Českej republike najteplejším dňom roka. Doteraz mal tento primát 22. júl, keď v Husinci-Řeži pri Prahe namerali 39,2 stupňa Celzia. V rovnakej lokalite namerali v piatok už 39,3 stupňa Celzia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už v priebehu popoludnia informoval, že denné teplotné rekordy padli dnes na väčšine meracích staníc v krajine.

V piatich lokalitách vystúpila ortuť teplomerov okolo 15.00 hod nad hranicu 38 stupňov Celzia. Popri tej spomínanej-rekordnej boli ďalšími takýmito meracími stanicami Česká Lípa, Poděbrady, Stará Boleslav a Dobřichovice.

Práve s Dobřichovicami sa spája český historický teplotný rekord, ktorého hodnota je od 20. augusta roku 2012 40,4 stupňa Celzia. Jeho prekonanie v tejto lokalite meteorológovia nepredpokladajú. Meteorológovia však predpokladajú, že ani spomínané hodnoty, ani počet lokalít s podobne vysokými hodnotami nemusia byť konečné.

ČHMÚ varoval v piatok pred extrémnymi teplotami občanov v Prahe, ako aj Stredočeskom, Plzenskom, Pardubickom a Královohradeckom kraji. Navyše je jeho prognóza na august dosť jednoznačná, horúčavy majú sprevádzať najmenej ďalších desať dní, celý august by však mohli byť nadpriemerné teploty spojené s pretrvávajúcim suchom, čo by z prázdnin 2015 mohlo urobiť najteplejšie a najsuchšie v histórii.

Na Slovensku skolabovalo 110 ľudí, na víkend platí výstraha 3. stupňa

Za posledných 24 hodín nahlásili Záchrannej zdravotnej službe 110 kolapsov. Akoinformoval Jozef Minár z Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, najviac ľudí skolabovalo v Žilinskom kraji, presne 20, a v Košickom kraji 19.

Najmenej ľudí skolabovalo v Trnavskom kraji – sedem, v Banskobystrickom kraji skolabovalo deväť ľudí. Od pondelka 3. augusta do piatka eviduje Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby 729 výjazdov záchranárov k skolabovaným ľuďom. Najviac ľudí skolabovalo tento týždeň v Prešovskom kraji, až 136. V Nitrianskom kraji zasahovali záchranári pri 119 kolapsoch, v Košickom kraji pri 115.

Aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje ľudí pred horúčavami. Na nedeľu 9. augusta zvýšil hydrometeorologický ústav výstrahu pred vysokými teplotami na tretí, najvyšší stupeň. Výstraha platí pre väčšinu územia Slovenska okrem Žilinského kraja a časti Prešovského kraja, kde vydali výstrahu druhého stupňa. V Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom a častiach Prešovského kraja očakávajú v nedeľu meteorológovia medzi 12:00 a 19:00 teploty 36 až 38 stupňov Celzia.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Preto je veľmi dôležité dodržiavať správne zásady pobytu na slnku. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie.

Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu.

Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby. Operátor pri komunikácii s volajúcim rozhodne o postupe a bezodkladne vydá pokyn na zásah skupine ambulancie záchrannej zdravotnej služby.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Česko #Nemecko #Slovensko #teplotné rekordy #extrémne horúčavy