Podľa americkej televízie Putin rokoval s veliteľom iránskej jednotky Al-Kuds

Veliteľ elitnej jednotky iránskych revolučných gárd Al-Kuds Kásim Sulejmání, na ktorého OSN uvalila zákaz cestovať, údajne navštívil Rusko, kde s ním rokoval prezident Vladimír Putin a minister obrany Sergej Šojgu. Uviedla to v piatok americká televízia Fox News s odvolaním sa na zdroje zo spravodajských služieb.

07.08.2015 19:37
vladimir Putin, Rusko Foto: ,
Vladimir Putin.
debata (84)

Kremeľ schôdzku poprel, podľa agentúry Reuters ju potvrdil iránsky predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný. Rokovalo sa okrem iného o dodávke protilietadlových rakiet S-300 a ďalších zbraní.

Bezpečnostná rada OSN uvalila na Sulajmáního medzinárodné sankcie v roku 2007. Na „čiernu listinu“ sa dostal spolu s ďalšími Iráncami, podozrivými z účasti na projekte výroby jadrovej zbrane. Iránec podľa Fox News pricestoval do Moskvy 24. júla a odcestoval o tri dni neskôr. Medzitým sa stretol s vysokopostavenými ruskými predstaviteľmi, vrátane Putina. Presná téma schôdzky nie je známe, údajne išlo rovnako o embargu na dodávky zbraní Iránu, ktoré má ešte päť rokov zostať v platnosti.

Hovorca Kremľa poprel, že by sa Putin s iránskym generálom zišiel. Spojené štáty správe veria. Washington obviňuje Sulajmáního z účasti na teroristických útokoch. Americký minister zahraničia John Kerry nedávno uviedol, že sankcie proti Sulejmánímu zostanú v platnosti aj po podpísaní dohody s Iránom o jadrovom programe.

Spojené štáty dali Al-Kuds na zoznam organizácií podporujúcich terorizmus v roku 2007, Európska únia v roku 2011. Západ a Izrael obviňujú Al-Kuds z vyzbrojovania mnohých radikálnych zoskupení na Blízkom východe. Sulejmání je tiež zapojený do boja proti Islamskému štátu. „Rusko spolupracuje s Iránom na zastavení Islamského štátu. Akákoľvek schôdzka, ktorá by pomohla úsiliu v tomto smere, by bola len dobrá,“ povedal agentúre Reuters ruský expert Igor Korotčenko.

„Nie je vylúčené, že pri rokovaniach – ak sa skutočne odohrali – mohol byť nastolený i Putinov plán na vytvorenie novej koalície proti Islamskému štátu,“ napísal server Newsru.com. Pripomenul, že Moskva navrhuje vytvoriť proti Islamskému štátu širokú koalíciu s účasťou sýrskej a irackej armády, Kurdov a krajín regiónu. Tento plán by mohol predstavovať alternatívu voči vojenským zásahom USA v Sýrii, ktoré Rusko kritizuje.

Al-Kuds podľa serveru predstavujú špeciálne sily v rámci iránskych revolučných gárd, uskutočňujú aj tajné operácie mimo Iránu. Údajne práve Al-Kuds poskytujú podporu radikálnym hnutiam Hamas v Palestíne a Hizballáh v Libanone. Sulejmánímu sa pripisuje kľúčová úloha pri zvrate občianskej vojny v Sýrii v roku 2012, keď vládne vojská Assadom dobyli niekoľko strategických oblastí. Vraj tiež obstaráva iránsku pomoc irackej vláde a šiitskym milíciám v boji proti Islamskému štátu.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #Vladimir Putin #Al-Kuds