Grécko vyzvalo EÚ na pomoc s utečencami. Podľa OSN nezvláda chaos

Grécke úrady nemôžu zvládnuť tisíce imigrantov, ktorí prišli na jeho území najmä z vojnou zmietanej Sýrie a z Afganistanu a v súčasnosti tam zotrvávajú. Povedal to v piatok premiér Alexis Tsipras, ktorý zároveň vyzval Európsku úniu, aby s jeho krajinou prejavila väčšiu solidaritu.

07.08.2015 21:30
Sýria, utečenci Foto: ,
OSN varuje pred obrovskou humanitárnou krízou, počet Sýrčanov, ktorí utiekli pred vojnou zo svojej krajiny, presiahol už štyri milióny.
debata (33)

Organizácia Spojených národov naproti tomu Aténam odkázala, aby riešili situáciu na gréckych ostrovoch, kde panuje medzi utečencami „totálny chaos“.

„Je načase zistiť, či je EÚ úniou solidarity alebo úniou, v ktorej sa všetci snažia chrániť svoje hranice,“ povedal podľa agentúry Reuters grécky premiér. Grécko je spolu s Talianskom krajinou najviac zasiahnutou prílivom prisťahovalcov, ktorí do Európy smerujú zo severu Afriky na chatrných plavidlách cez Stredozemné more. Do Grécka, ktoré má problémy s ekonomickou krízou, tento rok najmä cez Turecko dorazilo už 124 000 migrantov.

Taliansko a Grécko sa už na Brusel v súvislosti s problémom obracali, čo viedlo lídrov členských krajín k prísľubu, že prijmú časť utečencov. V praxi sa to však doteraz príliš neprejavilo. Únijní lídri sľúbili, že presídlia počas dvoch rokov 16 000 migrantov, čo je podľa predstaviteľov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) „príliš málo a príliš neskoro“.

Práve agentúra OSN, ktorá má na starosti utečencov, v piatok označila situáciu na gréckych ostrovoch za chaotickú. „Pokiaľ ide o vodu, hygienu, zásobovanie potravinami, je to absolútne nepostačujúce. Na väčšine ostrovov nie je ubytovacia kapacita, ľudia ani nespia“ povedal novinárom šéf európskej vetvy agentúry Vincent Cochetel, ktorý navštívil ostrovy Kos, Chios a Lesbos. S podobnou situáciou sa doteraz nestretol. „Toto je Európska únia. Je to absolútne hanebné,“ dodal Cochetel.

Tsiprasa podporil v názore, že by členské štáty EÚ mali Grécku s jeho bremenom viac pomôcť. Len počas júla podľa Cochetela dorazilo do krajiny asi 50 000 utečencov. Grécke ostrovy by sa podľa neho nemali stáť druhým Calais. V tomto severofrancúzskom prístave panuje napätá situácia a najmenej desiatka utečencov už zomrela v snahe preniknúť do Británie cez Lamanšský tunel.

„Nápor imigrantov, ktorí prichádzajú do Grécka, presahuje rámec, ktorý môže naša štátna infraštruktúra zvládnuť. Máme obrovské problémy sa s tým vysporiadať, a preto sme požiadali o pomoc EÚ,“ vyhlásil grécky premiér. Podľa Cochetela by mali Atény vypracovať určitý núdzový plán. „Povedali sme im, že keby išlo napríklad o prírodnú katastrofu, tak by tiež zmobilizovali aj ostatné zdroje vrátane ministerstva obrany,“ dodal pracovník UNHCR.

Európska únia v piatok vyzvala členské krajiny, aby splnili sľuby a poskytli lietadlá a ďalšie prostriedky potrebné pre posilnenie misie európskej agentúry Frontex, ktorá zabezpečuje vonkajšie hranice EÚ. Agentúra by tak mohla oveľa viac pomôcť Grécku, ale aj napríklad Maďarsku s prílivom utečencov. Do Maďarska len tento rok dorazilo viac ako 110 000 migrantov.

Lídri únie tento rok v apríli sľúbili, že strojnásobia rozpočet Frontexu a poskytnú agentúre aj ďalšie prostriedky. „Ak tieto prostriedky nedostaneme, mohlo by to vážne narušiť schopnosť Frontexu pokračovať v činnosti,“ uviedla hovorkyňa Európskej komisie Natasha Bertaudová. Ako dodala, je potrebné najmä viac lietadiel a ďalšia „technická pomoc“, krajiny ako je Grécko či Maďarsko potrebujú tiež hliadkové vozidlá.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pomoc #EÚ #OSN #utečenci #chaos