Trump chce Biely dom. Aj bez republikánov

Newyorský miliardár Donald Trump nevylúčil, že by sa mohol uchádzať o prezidentské kreslo ako nezávislý, ak ho Republikánska strana nevymenuje za svojho kandidáta. Svoje plány poodhalil v prvej televíznej debate medzi hlavnými republikánskymi uchádzačmi o nomináciu na prezidenta USA v roku 2016.

08.08.2015 08:43
Donald Trump, kandidát na prezidenta, USA, Trump Foto:
Prvú debatu uchádzačov o prezidentskú nomináciu republikánov ovládol miliardár Donald Trump (vľavo), ktorý v prieskumoch vedie pred bývalým fl oridským guvernérom Jebom Bushom (vpravo).
debata (11)

„Tento sľub v tomto čase neurobím,“ odpovedal moderátorovi stanice Fox News na otázku, či sa môže zaviazať, že sa nestane nezávislým kandidátom a podporí každého kandidáta menovaného republikánmi. Všetci zvyšní diskutujúci taký záväzok dali.

Republikánska strana sa obáva, že Trump by ju ako nezávislý kandidát mohol pripraviť o víťazstvo. Mnohým to pripomenulo Rossa Perota, ktorý v roku 1992 kandidoval ako nezávislý, čo stálo Georgea Busha staršieho druhé funkčné obdobie; v Bielom dome ho vtedy vystriedal demokrat Bill Clinton.

Senátor z Kentucky Rand Paul Trumpa v diskusii kritizoval, že si necháva otvorené zadné vrátka a pomáha k víťazstvu demokratom. „Necháva si otvorenú možnosť, že podporí demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú. Poisťuje sa do budúcnosti, pretože je zvyknutý nakupovať si politikov všetkých farieb,“ povedal Paul.

Trump, realitný magnát s agresívnym slovníkom, má najlepšie volebné preferencie spomedzi republikánskych uchádzačov o Biely dom. Rebríček podľa USA TODAY vedie so sedemnástimi percentuálnymi bodmi pred bývalým guvernérom Floridy, synom a bratom bývalých šéfov Bieleho domu, Jebom Bushom, ktorý ich má štrnásť.

Vyhlásenie o prípadnej nezávislej kandidatúre Trumpovi môže uškodiť, predpovedajú viacerí politológovia. „Nabil pušku a strelil svoju kampaň priamo do hlavy,“ komentoval jeho výroky volebný stratég republikánov Rick Wilson.

V debate si Trump, ako zvyčajne, nekládol servítku pred ústa. Zopakoval svoje tvrdenie, že Mexiko posiela v radoch nelegálnych prisťahovalcov do USA zločincov. „Deje sa to, pretože naši politici sú hlúpi. Naopak, mexická vláda je oveľa múdrejšia a oveľa viac prefíkaná,“ povedal Trump. Kým ostatní diskutujúci boli za postupnú legalizáciu asi 11 miliónov imigrantov, ktorí v súčasnosti žijú v USA bez dokladov, Trump by ich z krajiny vyhnal.

Účastníci besedy sa snažili vyhýbať priamym slovným súbojom s Trumpom. Oveľa odvážnejšie sa do neho pustila moderátorka Megyn Kellyová, ktorá sa ho opýtala, či ako prípadný prezident bude pokračovať vo svojom prístupe k ženám a bude ich naďalej častovať surovými nadávkami ako „tlsté prasce“ či „nechutné zvieratá“.

Trump sa bránil tým, že tieto slová použil len na adresu korpulentnej herečky Rosie O'Donnelovej, s ktorou sa v minulosti dostal do sporu. Obhajoval aj svoj bezškrupulózny spôsob vyjadrovania sa. „Myslím si, že politická korektnosť je veľkým problémom tejto krajiny… Úprimne povedané, ja nemám čas na totálnu politickú korektnosť,“ poznamenal.

Z dvojhodinovej debaty nevzišiel jasný víťaz, zhodla sa väčšina analytikov. Nebol ním podľa nich ani Trump, a to napriek tomu, že na sociálnych sieťach jeho výroky vyvolali suverénne najviac diskusií.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezidentské voľby #kandidát na prezidenta #Donald Trump