Rukojemnícka dráma v Mali sa skončila, 13 obetí

Špeciálne jednotky v Mali v sobotu s podporou francúzskych vojakov ukončili násilné obsadenie hotela v meste Sevar v centrálnej časti krajiny. Oslobodili štyroch rukojemníkov, ktorých v hoteli držali zrejme islamskí ozbrojenci, oznámil to hovorca ministerstva obrany. Akcia si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadala celkovo 13 mŕtvych, údajne nie z radov rukojemníkov.

08.08.2015 11:21
debata (1)

„Zdá sa, že je to za nami a skončilo to dobre,“ povedal podľa agentúry Reuters podplukovník Diaran Kone. „Oslobodili sme štyroch rukojemníkov. Bohužiaľ sme tiež našli na mieste ďalších päť tiel.“ Hovorca neuviedol národnosť oslobodených rukojemníkov ani mŕtvych.

Islamisti násilne obsadili hotel Byblos v Sevare v piatok. Prvé oficiálne správy uvádzali osem mŕtvych, z toho päť malijských vojakov, dvoch útočníkov a jedného spolupracovníka OSN. V sobotu nájdené telá patria podľa podplukovníka štyrom zamestnancom hotela a jednému z útočníkov.

Nemenovaný zdroj z malijskej armády agentúre AFP v piatok povedal, že v hoteli bolo pred útokom zapísaných najmenej päť cudzincov – traja Juhoafričania, jeden Francúz a jeden Ukrajinec. Tomu sa údajne podarilo v piatok popoludní z hotela utiecť. V tom okamihu tam vraj boli spolu s ním trajaJuhoafričania a jeden Rus, ďalej potom „štyria alebo piati teroristi“.

Ukrajina a Rusko už skôr potvrdili, že medzi rukojemníkmi sú ich občania. Ruské agentúry citovali hovorcu z ruskej ambasády v Mali, podľa ktorého bol medzi oslobodenými rukojemníkmi aj Rus pracujúci pre leteckú spoločnosť Utair.

Za útokom zrejme stoja ozbrojenci zo skupiny Ansar Dine, ktorá sa hlási k ideológii teroristickej organizácie al-Kajdá. Títo islamisti v minulosti bojovali na severe Mali, tento rok začali svojich ľudí premiestňovať do centra a na juh krajiny. V roku 2012 po armádnom prevrate obsadili sever Mali. Z pozícií ich vytlačila až medzinárodná intervencia, ktorú v roku 2013 začalo Francúzska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mali #rukojemnícka dráma