Turecko zabilo v Iraku 390 kurdských povstalcov

Pri útokoch tureckého letectva v severnom Iraku zahynulo za posledné dva týždne asi 390 povstalcov z Kurdskej strany pracujúcich (PKK). V nedeľu o tom informovala turecká štátna agentúra Anatolia. Medzi obeťami náletov sú podľa nej aj štyria vodcovia PKK a zhruba tri desiatky ženských bojovníčok.

09.08.2015 11:18
debata (28)

Turecko začalo 24. júla „boj proti terorizmu“, ktorého cieľom je ako PKK, tak bojovníci z radikálneho hnutia Islamský štát. Agentúra AFP v tejto súvislosti pripomína, že doteraz prevažovali nálety proti základniam PKK na severe Iraku.

Kurdskí povstalci pokračujú v útokoch na turecké bezpečnostné sily, v poslednom čase prišlo podľa tureckých oficiálnych zdrojov o život najmenej 20 jej príslušníkov. Spolupredseda prokurdskej Demokratickej strany ľudu (HDP) Selahattina Demirtas v sobotu vyzval povstalcov z PKK a tureckú vládu, aby ukončili súčasnú vlnu násilností a začali konať.

Kurdi bojujú o svoju autonómiu v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj už si vyžiadal asi 40 000 ľudských životov. V roku 2012 začali mierové rokovania s tureckým štátom a až do začiatku terajších násilností konflikt prakticky ustal vďaka vyhlásenému prímeriu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #Turecko #Kurdi #Islamský štát #nálety