Mursí sa sťažuje na väzenskú stravu, obáva sa o život

Zosadený bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí, ktorý je už dva roky za mrežami, sa obáva o život. Na vlastnú žiadosť sa podrobí lekárskej prehliadke po tom, ako vyjadril obavy, že väzenská strana, ktorú dostáva, "preňho nie je bezpečná".

09.08.2015 14:11
debata

Jeho žiadosti, aby mohol dostávať jedlo z vonka, však vedenie väznice nevyhovelo. S odvolaním sa na egyptskú štátnu tlačovú agentúru MENA o tom informovala agentúra Reuters. Mursí má diabetes a sťažoval sa, že vzhľadom na svoju chorobu dostáva „veľmi zlú“ väzenskú stravu. Prestal ju jesť, „pretože má pocit, že preňho nie je bezpečná“, uviedla MENA.

Mursí v súčasnosti čelí obvineniu, že ešte ako prezident prezradil štátne tajomstvá Kataru. Sudca, ktorý jeho prípad pojednáva, ho odročil do nedele a nariadil, aby Mursího prezreli dvaja lekári, napísala MENA.

Mursí bol vysokým predstaviteľom v súčasnosti zakázaného Moslimského bratstva, keď bol v prvých demokratických voľbách hlavy štátu v Egypte zvolený v roku 2012 za prezidenta. Po masových protestoch proti jeho vláde ho armáda v polovici roka 2013 z funkcie zosadila. Na čele prevratu bol súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý po svojom zvolení začas presadzovať veľmi tvrdý kurz proti Moslimskému bratstvu i jeho sympatizantom.

V júni bol bývalý egyptský prezident odsúdený na smrť v inom procese, v kauze hromadného úteku z väzenia v roku 2011. Prokuratúra tvrdila, že Mursí a ďalší vodcovia Moslimského bratstva pripravili s inými islamistickými organizáciami zo zahraničia útoky na väznice. Útoky sa odohrali v roku 2011 – počas revolúcie, ktorá pripravila o moc dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka. Práve táto udalosť Mursího údajne vyniesla k moci.

V ďalšom procese, ktorý sa skončil v apríli, dostal 20 rokov za podnecovanie k násiliu pri incidentoch, ku ktorých došlo počas jeho vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #Muhammad Mursí #väznice