Britský minister Hammond: Migranti ohrozujú životnú úroveň Európy

Milióny migrantov z Afriky, ktorí sa snažia dostať do Európy, znamenajú ohrozenie pre životnú úroveň a sociálnu štruktúru Británie i celého kontinentu. Povedal to v nedeľu šéf britskej diplomacie Philip Hammond.

09.08.2015 18:00
veľká británia, minister, diplomacia,... Foto: ,
Podľa Hammonda je Britániu prioritou nájsť jednoduchší spôsob ako poslať prípadných žiadateľov o azyl späť domov.
debata (113)

Pre Britániu je teraz prioritou nájsť jednoduchší spôsob ako poslať prípadných žiadateľov o azyl späť domov. Podľa súčasných predpisov Európskej únie si môžu byť „celkom istí“, že sa nikdy nevrátia späť, uviedol minister.

„Takáto situácia je neudržateľná, pretože Európa sa sama nemôže chrániť a zachovať si svoju životnú úroveň a sociálnu štruktúru,“ povedal Hammond stanicu BBC s tým, že starý kontinent nie je schopný pojať milióny afrických utečencov.

Riešenie krízy vo francúzskom Calais, odkiaľ sa stovky utečencov snaží dostať do Británie, vidí Hammond v možnosti vrátiť ich do krajiny, z ktorej prišli. Podľa neho sa dá ešte vylepšiť zabezpečenie tunela pod kanálom La Manche.

„Ale musíme tiež spolupracovať s francúzskymi kolegami a snažiť sa vyriešiť príčinu problému. Kým sa bude veľa zúfalých migrantov potulovať po okolí, bude vždy existovať hrozba pre bezpečnosť tunela,“ poznamenal tiež Hammond.

Pri pokuse preniknúť do Británie železničným tunelom pod Lamanšským prielivom zahynulo už najmenej desať ľudí. Tento týždeň sa tunelom podarilo prejsť sudánskemu migrantovi, ktorý obišiel stráže, preliezol niekoľko plotov a vyhol sa stovkám bezpečnostných kamier. Tesne pred cieľom cesty ho zadržala britská polícia.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #utečenci #minister #migranti #Philip Hammond