Izrael uvalil na dvoch židovských extrémistov administratívnu väzbu

Izrael v nedeľu bez súdu poslal na šesť mesiacov do väzenia dvoch židovských extrémistov, zatknutých začiatkom týždňa pre podozrenie z účasti na podpaľačskom útoku na dom palestínskej rodiny na Západnom brehu Jordánu. Informujú o tom zahraničné médiá.

09.08.2015 15:28
debata

Takzvaná administratívne väzba bola v súvislosti s útokom z 31. júla uvalená už na troch židovských ultranacionalistov. Pri útoku zhorel osemnásťmesačný chlapec a v sobotu podľahol ťažkým popáleninám aj jeho otec.

Advokáti zadržanej trojice aj aktivisti obhajujúci ľudské práva použitie administratívnej väzby kritizovali ako drakonické opatrenie s cieľom upokojiť izraelskou verejnosť šokovanú podpaľačským útokom.

Po nedávnom podpaľačskom útoku, ktorý Izrael označil za „akt židovského terorizmu“, bezpečnostný kabinet schválil tvrdší postup proti židovským extrémistom a povolil, že aj na nich sa môže vzťahovať administratívna väzba. Doteraz ju Izrael používal len pre zatknutých Palestínčanov považovaných za nebezpečných.

„Je to založené len na administratívnom príkaze, bez obvinenia alebo súdu, a zadržaný sa nemôže obhajovať proti obvineniam voči svojej osobe,“ uviedla vo vyhlásení skupina izraelských obhajcov ľudských práv Betselem.

„Toto opatrenie je nebezpečné, pre celý právny systém aj pre demokraciu,“ povedal advokát Aharon Rozeh, zastupujúci zatknutých krajne pravicových extrémistov Meira Ettingera a Avitara Slonima. Okrem nich bola už v minulých dňoch šesťmesačná administratívna väzba uvalená na ďalšieho podozrivého židovského extrémistu Mordochaja Majera.

Skupina izraelských právnikov zastupujúcich troch zadržaných extrémistov odsúdila použitie administratívnej väzby. „V danom okamihu máme tri väzobné príkazy. V najbližších dňoch ich môže byť 30 a môže to skončiť na tristo,“ povedal v izraelskom rozhlase jeden z právnikov, Aaron Roze. „To ohrozuje celý justičný systém.“

Podpaľači v noci na 31. júla zapálili dva domy v palestínskej dedine Kfar Duma. V jednom z nich bola štvorčlenná rodina – osemnásťmesačný Alí Davábša zhorel a jeho rodičia a štvorročný brat utrpeli popáleniny na 70 až 90 percentách tela. Otec chlapca Saíd Davábša podľahol svojim zraneniam v sobotu v izraelskej nemocnici.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #židovskí extrémisti #administratívna väzba