Do Nagasaki prišla smrť z jasného neba

Tri dni po americkom jadrovom bombardovaní japonskej Hirošimy zažili rovnakú skazu aj obyvatelia Nagasaki. V nedeľu o 11.02 miestneho času v tamojšom Parku mieru zavládlo na minútu úplné ticho.

10.08.2015 07:42
Nagasaki Foto: ,
V deň 70. výročia amerického jadrového bombardovania Nagasaki staršia Japonka plače počas modlitby v Parku mieru za obete strašnej tragédie.
debata (8)

Pred sedemdesiatimi rokmi, teda tri dni po zhodení bomby Little Boy, tentoraz nad hlavami nič netušiacich obyvateľov Nagasaki explodoval Fat Man, ktorý usmrtil osemdesiattisíc ľu­dí.

"„Zatiaľ čo okolo mňa ľudia umierali, ja som žil. Ľudia vravia, že som prežil, ale ja si myslím, že som len prežíval. Stále trpím,“ opísal zvrhnutie americkej atómovej bomby jeden zo žijúcich svedkov tragédie Sumiteru Taniguči (85).

Ďalšia zo žijúcich japonských obetí Toru Mine, ktorý dnes sprevádza návštevníkov v múzeu venovanom tragédii v Nagasaki, spomína: "Bol jasný slnečný deň. Odrazu sa objavil oslepujúci záblesk. Myslel som si najprv, že sa blíži búrka. Čoskoro som si však uvedomil, že je čudné, aby prišla búrka z čistého neba.“

Podľa BBC smútočný ceremoniál otvorili v nedeľu deti, ktoré prečítali deklaráciu mieru. Na spomienkovej akcii sa zúčastnili aj hostia zo 75 krajín sveta.

Pri príležitosti spomienky na obete jadrového bombardovania spred sedemdesiatich rokov vyzval v nedeľu pápež František na celosvetový zákaz používania jadrových zbraní.

„Vojna má len porazených. Jediný spôsob, ako ju vyhrať, je nebojovať v nej,“ vyhlásil František na Svätopeterskom námestí po tradičnej spoločnej modlitbe. Ako pripomenul, bombardovanie japonských miest Hirošima a Nagasaki „sa stalo symbolom enormnej deštruktívnej sily, ktorú má človek, ak zneužije vedecko-technický pokrok“.

Dianie súvisiace s jadrovým bombardovaním

Na čelo letky amerických strategických bombardérov sa postavil vnuk a menovec pilota, ktorý v roku 1945 dopravil a zvrhol atómovú bombu na Hirošimu.

Výbuch jadrovej bomby nad Nagasaki. Foto: SITA/AP
Nagasaki, jadrová bomba Výbuch jadrovej bomby nad Nagasaki.

Podľa Pentagonu brigádny generál Paul Tibbets IV. prevzal v nedeľu velenie 509. bombardovacej letky so sídlom na základni Whiteman v americkom štáte Missouri. Útvar disponuje dvadsiatimi strojmi B-2 schopnými prepravovať jadrovú nálož.

Starý otec spomínaného veliteľa Paul Tibbets pilotoval lietadlo, ktoré 6. augusta 1945 prinieslo smrť 150-tisíc obyvateľom Hirošimy a jej okolia. Skúsený vojnový veterán Tibbets zomrel v roku 2007 vo veku 92 rokov. Napriek tomu, že počas života čelil pre svoju misiu aj nenávistným útokom, jeho vnuk sa nehanbí za starého otca. „Bol by pyšný na dnešnú 509. letku a povzbudzoval by našich pilotov, aby pokračovali vo veľkom diele,“ citovala agentúra AP Tibbetsa IV.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #atómová bomba #Nagasaki #druhá svetová vojna